Gyártók A bányától a gyárig mindent lát a Volkswagen

A bányától a gyárig mindent lát a Volkswagen

autopro.hu/Sz.K. | 2019.06.01 05:04

A bányától a gyárig mindent lát a Volkswagen

A beszállítói láncok optimalizációja, a hibalehetőségek kizárása, a szociális és gazdasági alapelvek garantálása – ezek a Volkswagen Csoport és a Minespider együttműködésének céljai. A blokklánc specialistával közös mintaprojekt célja a globális beszállítói lánc átláthatóbbá tétele. A blokklánc technológia lehetővé teszi a nyersanyag származási helyének megismerését, digitális tanúsítványokon keresztül. A Volkswagen Csoport azt tervezi, további nyersanyagok beszállítói láncánál is alkalmazza majd a technológiát.

Hirdetés

A beszállítói lánc átláthatósága több iparág, és főként az autóipari szektor számára is fő ügynek számít. A felelős nyersanyag-kitermelés a fenntartható mobilitás alappillére. Ezen továbbmenve a Volkswagen blokkláncot fog használni, mely számos kriptovaluta mögött álló technológia, ezzel biztosítva a nagyobb átláthatóságot és biztonságot a beszállítói láncban. Áprilistól kezdve a Volkswagen közösen dolgozik a Minespiderrel, hogy nyomon kövesse az ólom beszállítói láncát a származás helyétől kezdve egészen a gyárig. A származási pont lehet bánya, vagy újrahasznosítási forrás is. A mintaprojekt beszállítókat és alvállalkozókat is magába foglal, melyek a csoport ólomszükségletének több mint kétharmadát fedezik.

Több rétegű protokoll

A Minespider által kifejlesztett megoldás egy szabadalmazott protokoll, melyet nyilvános blokkláncra építenek. A sokrétegű felépítés garantálja az érzékeny beszállítói lánc adatok biztonságát, annak ellenére, hogy nyílt forráskódú elérése van. A protokoll egy rétege az általánosan elérhető információt tartalmazza, a második réteg a privát adattömböket, melyek utólag nem változtathatóak, és a harmadik réteg a titkosított réteg. A privát blokklánccal szembeni előnye az, hogy mindenki – a beszállítóktól és az alvállalkozóktól kezdve, azokig bezárólag, akik a nyersanyag bányászatáért és újrahasznosításáért felelősek – egyetlen rendszerrel dolgozik, még akkor is, ha számos beszállítói láncot foglal magába.

Mindez egy közös digitális infrastruktúrát képez, ami lehetővé teszi az átlátható információcserét.

– A digitalizáció fontos technológiai eszközöket biztosít, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy az ásványok és nyersanyagok határokon átívelő beszállítói láncát még részletesebben láthassuk – mondta el Marco Philippi, a Volkswagen stratégiai vezetője. – A Minespiderrel közösen blokklánc technológiát fogunk használni, hogy még átláthatóbbá és biztosabbá tehessük folyamatainkat.

Ez a mintaprojekt

Az ólom beszállítói lánc mintaprojekt keretet is biztosít a szélesebb együttműködés számára. A projekt sikeres teljesítését követően a technológiát további nyersanyagok beszállítói láncaira is akarják alkalmazni.

– Tanúi vagyunk a globális beszállítói láncok átalakulásának – hangsúlyozta Nathan Williams, a Minespider vezérigazgatója. – A vállalatoknak joga van tudni, hogy beszállítóik felelősen működnek, és a blokklánccal végre megvan az eszközünk ennek bizonyítására is.

Évtizedeken át a Volkswagen Csoport azt az alapelvet követte, hogy a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás nem a gyártósoron kezdődik. Egy nemzetközi gyárrendszerrel és eladási tevékenységgel rendelkező vállalat, amely 150 országban jelen van, és az átvilágítás hatalmas kihívás és óriási felelősség. A meghatározott cél az, hogy olyan ipari nyersanyagokat használjanak, amelyek egy társadalmilag és környezetvédelmileg is megfelelő módon biztosítják a fenntarthatóságot.

A jelenlegi együttműködés a 2018-as Átlátható Beszállítói Lánc Hackathon (Hackathon for Supply Chain Transparency) eredménye, ahol a Minespider lett a győztes. Az esemény során, mely a Volkswagen Csoport társadalmi szerepvállalásának része, több száz különböző területről érkező szakértő dolgozott együtt, hogy innovatív digitális megoldásokat fejlesszenek az átláthatóbb beszállítói láncok érdekében. A Hackathon sorozat 2019-ben is folytatódik.

Kiemelt Partnereink