Gyártók 80 fokos hőingadozást is jól tűr az új Ford pickup

80 fokos hőingadozást is jól tűr az új Ford pickup

autopro.hu | 2014.01.15 15:30

80 fokos hőingadozást is jól tűr az új Ford pickup

A márka bemutatta a vadonatúj F-150 modellt: a 2013-as Év Pickupja címmel büszkélkedő Ranger kizárólag a tengerentúlon forgalmazásba kerülő nagy testvérét. A Ford szerint az új modell új mércét állít a jövő pickupjai számára.

Hirdetés

– Az F-150 mindig is közismert volt a keménységéről. Most pedig már nemcsak kemény, hanem intelligens is – fogalmazott Mark Fields általános vezérigazgató-helyettes. – Újabb példaként szolgál arra, hogy EgyFord tervünknek megfelelően kiváló minőségű, üzemanyag-takarékos, biztonságos, intelligens tervezésű és értékálló autókat alkotunk vásárlóink számára.

Az új modell az F-sorozat haszonjármű-család tagja, ez a típus immár 37 egymást követő éve Amerika legnagyobb példányszámban értékesített pickupja, és 32 éve Amerika legnagyobb számban eladott járműve, az elmúlt két évben pedig egyben a világ legnépszerűbb pickupjának is bizonyult.

Az új alvázhoz több nagy szilárdságú acélt használtak fel, így a szerkezet erősebb és könnyebb lett. A kabin most először készül nagy szilárdságú, a hadseregben is használatos alumíniumból (ugyanezt az anyagot alkalmazzák egyebek mellett a repülőgépiparban, a teherfuvarozásban és az energiaszektorban), ami nemcsak ütésálló és alaktartó, hanem könnyű is. Összességében az autó tömege mintegy 320 kilogrammal csökkent, így nagyobb terheket szállíthat vagy vontathat, jobban gyorsul és rövidebb úton áll meg, üzemanyag-fogyasztása pedig alacsonyabb.

Ford F-150
Kattintson a képre további fotók megtekintéséhez!

A szigorú tesztek olyan igénybevételeket szimuláltak, amelyekkel egy pickup teljes élettartama alatt szembesül. Ilyen például, amikor az autó egy nehéz vontatmánnyal és terjedelmes rakománnyal terhelten átvág az egész országon, miközben sivatagos völgyeken és égbe szökő hegységeken halad át – miközben a hőmérséklet -30 és +50 Celsius fok közt ingadozik. Az alaposan álcázott, új Ford F-150 a Baja 1000 futamon is rajthoz állt, ahol becsülettel teljesítette a teljes, 883 mérföldes távot, miközben más, külön erre a célra épített versenyautók arra kényszerültek, hogy feladják a kemény versenyt. Annak érdekében, hogy még az ilyen extrém terheléseknek is ellenálljon, az alváz akár 5000 Bár nyomásértékű, nagy szilárdságú acélból készült, ami erősebb, mint az az acél, amiből néhány versenytárs nehéz teherautóinak alváza készül. A szerkezet szilárdságát nyolc keresztmerevítő növeli.

A modellben számos új megoldás is megjelent, amelyek közül több is egyedülállónak számít a kategóriában:

  • 360 fokos lefedettségű kamera-nézet: a külső kamerák felülnézeti képet adnak az autó környezetéről, segítséget nyújtva a parkoláshoz, a szűk helyeken történő manőverezéshez, és az áthaladáshoz a keskeny utcákon.
  • Beépített rakodórámpa, amivel könnyen elhelyezhetők a platón az ATV-k, motorkerékpárok és más járművek.
  • BoxLink: a fémkonzolok és variálható rögzítőelemek segítségével a plató elválasztóelemeihez a rámpáktól kezdve a tárolódobozokig számos különféle kiegészítő rögzíthető.
  • LED fényszórók és hátsó lámpák a kiváló éjszakai látási viszonyok és láthatóság érdekében.
  • Vontatási asszisztens: a tolatókamera új funkciója, ami tolatáskor a kormányzási szög figyelembe vételével dinamikus segédvonalakkal jelzi a központi kijelzőn a pickup és az utánfutó nyomvonalát, így a manőverezéshez nem kell külső segítség, és a vezetőnek sem kell időről időre kiszállnia, hogy ellenőrizze a járműszerelvény helyzetét.
  • Intelligens vontatási modul: új fejlesztésű utánfutó-kábelköteg azonosítja és jelzi az utánfutó esetleges elektromos csatlakozási hibáit, a kiégett izzókat a vontatmány világításában vagy féklámpájában, illetve az utánfutó-akkumulátor hibáját.
  • Távirányítású platóhátfal: az indítókulcs gombjával nyitható, zárható és mozgatható a plató hátfala, ami nemcsak a kényelmet, hanem a biztonságot is javítja. A csillapított mozgatású hátfal teljesen lenyitott állapotában vízszintesen, a plató padlójával egy szintben áll.
  • Nagy teljesítményű (400 W, 110 V) elektromos csatlakozók a kabinban, amelyekhez az autós akár parkolás, akár menet közben könnyen csatlakoztathatja vezetékes szerszámait, akkumulátortöltőit vagy mobil eszközeit.
  • LED spotlámpák a külső visszapillantó tükrök burkolatában a pickup környezetének erős és hosszan tartó megvilágításához.
  • A legújabb EcoBoost technológia a takarékosabb 2,7 literes EcoBoost motorban, aminek kis tömegéhez extrém magas teljesítmény társul.
  • Új generációs hátsó fellépő, teljes egészében a platóhátfalba építve; használaton kívül a fellépő gyakorlatilag láthatatlan.

Egyéb innovatív megoldások:

  • 8 hüvelykes kijelző a központi műszeregységben, amelyen megjeleníthetők a legfontosabb információk (az üzemanyag-fogyasztástól a vontatási tippekig). A kijelző személyre szabható, hogy az autós egyszerre leolvashassa róla az általa leggyakrabban ellenőrzött adatokat.
  • LED világítás a platófelépítmény oldalfalában, hogy könnyebb legyen megtalálni az itt elhelyezett szerszámokat és egyéb tárgyakat.
  • A hátsó ülések alatt kialakított rakodórekesz az F-150 Super és Crew kabinjaiban az értékes tárgyak elrejtésére. A hátsó ülések alatt két tárolódoboz is található.
  • Oldalsó fellépők a rövidebb, 1,7 méteres platóhoz.

A vezetősegítő rendszerek közt szerepel a MyTouch rendszerrel kiegészített Sync, a hegymeneti elindulássegítő, a MyKey, a tolatókamera, a tolatóradar, az utánfutó-stabilizáló és a hátfalból kihajtható hátsó fellépő.

A négytagú motorpaletta erőforrásai még több teljesítményt kínálnak. A már jól bevált 3,5 literes EcoBoost és az 5,0 literes Ti-VCT V8-as mellett megjelent a kínálatban a stop-start rendszerrel szériában felszerelt új, 2,7 literes EcoBoost egység és a 3,5 literes, kettős független változó szelepvezérlésű V6-os motor is. A kis tömegű, kompakt kialakítású 2.7 EcoBoost blokk ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint némelyik középméretű V8-as.

Az F-150 továbbra is a Ford Dearborn haszonjármű gyárában és a Kansas City összeszerelő üzemben készül.

Kiemelt Partnereink