Gyártók 5,4 milliárd dolláros beruházást jelentett be a General Motors

5,4 milliárd dolláros beruházást jelentett be a General Motors

Panker Gergő | 2015.05.01 11:20

5,4 milliárd dolláros beruházást jelentett be a General Motors

A General Motors csütörtökön bejelentette, hogy a következő három év során a járműgyártás kapacitásának növelése, illetve a járművei minőségének javítása érdekében 5,4 milliárd dollárt fektet amerikai gyártóegységeibe.

Hirdetés

– A közös a beruházásokban az, hogy mindegyik a termékek fejlesztésére irányul – mondta Cathy Clegg, a GM észak-amerikai gyártásért felelős igazgatója, majd hozzátette: a beruházások összesen 650 munkahelyet teremtenek és több mint 15 ezer meglévő pozíciót biztosítanak be a jövőre nézve.

A bejelentést mellett a GM és az Egyesült Autóipari Dolgozók (UAW) iparági szakszervezet arra készül, hogy őszig létrehozzanak egy új munkaszerződést a vállalat körülbelül 50 ezer órabéres dolgozói számára. Az UAW vezetői arra ösztönözték a detroiti gyártót, hogy fektessen a szakszervezet által képviselt üzemekbe.

Fellendülőben: nagy bejelentést tett a General Motors

Az új technológiák, illetve járművek gyártásának bevezetése miatt a GM teljes kiadásai 2015-ben elérik a 9 milliárd dollárt, ami jelentős előrelépés a tavaly 7 milliárdról. A vállalat története során a kiadásainak körülbelül kétharmadát költötte az észak-amerikai üzemeire, és a vállalat munkatársai szerint ez a jövőben sem lesz másként.

A gyártó elmondta: körülbelül 784 millió dollárt fektetnek a michigani gyártóegységébe, a fennmaradó 4,6 milliárd dolláros kiadásról pedig a következő hónapok során adnak tájékoztatást.

A detroiti vállalat 520 millió dollárt költ az új modellek gyártásához szükséges szerszámok és felszereléssel beszerzésére a Lansing Delta Township összeszerelő-üzemben, 139,5 millió dollárt a michigani Warrenben található preprodukciós üzem prés- és karosszériaüzemére, valamint 124 millió dollárt fektetnek a michigani Pontiac présüzembe, ahol a vállalat vezetői a bejelentést tették.

Emellett a GM 1,3 dollárt fektet a nagyméretű szabadidő-autókat gyártó arlingtoni üzemébe, amellyel 589 munkahelyet hoznak létre a texasi gyáregységben.

Növekvő foglalkoztatottság

A General Motors az új beruházás részleteiről a Pontiac Metal Centerben adott tájékoztatást. A GM-nél a 2009-es csőd óta a legmagasabb a foglalkoztatottság a gyártás területén a vállalat amerikai üzemeiben.

A csütörtöki bejelentés a Pontiac préselési tevékenységével, a Lansing közelében található Delta Township összeszerelő-üzem és további gyártóegységek működésével áll kapcsolatban. A Texas állambeli Arlington döntéshozói a héten megszavaztak egy 1,2 milliárd dolláros ösztönzőcsomagot a Cadillac Escalade, Chevrolet Tahoe és Suburban, valamint a GMC Yukon modellek gyártásával foglalkozó üzem bővítéséhez.

Szerdán az ann arbori autóipari kutatásokkal foglakozó központ nyilvánosságra hozott egy tanulmányt, amely szerint a General Motors foglalkoztatottjainak száma a 2010 végén jegyzett 74 ezerről 78 ezerre nőtt a tavalyi év során, ám még mindig 15 százalékkal a 2008-as érték alatt van, amikor is a szövetségi kormány egy segéllyel mentette ki a GM-et és a Chryslert a csőd közeléből.

A gyártónál a tavalyi év végén 51 910-en dolgoztak a gyártás területén, amely 2013-hoz képest 1,8 százalékos emelkedést jelentett. Ebből 31 százalék, 16 120 munkás Michiganben dolgozott. Második helyen Ohio található 9 710 foglalkoztatottal, amelyet Indiana és New York államok követnek 7 730 és 4 360 fővel.

A tanulmány alapját képezi a gyártó az Egyesült Autóipari Dolgozók (UAW) iparági szakszervezetével folytatott tárgyalásainak, melynek célja egy új munkaszerződés létrehozása a vállalat 50 ezer órabéres alkalmazottjának.

A General Motors nemrég bevezette a harmadik műszakot a teherautókat és kisbuszokat gyártó wentzville-i összeszerelő-üzemében

A szakszervezet egy sor statisztikai adattal támasztja alá a munkahelyek megőrzését és bővítését célzó követeléseit a GM 40 amerikai gyártóegysége esetében. A gyártás támogatása érdekében például lényegesen több mellék- és másodlagos állást vezetnek be, mint az adminisztráció, a kutatás-fejlesztés, illetve a marketing területén.

A GM-nél minden gyártósori állás 8,4 másik munkahelyet támogatott az ország gazdaságában, illetve a CAR tanulmány szerint további 431 ezer munkahely létrehozását tette lehetővé.

– Mindezt ráadásul úgy, hogy a gyártásban dolgozó munkások ötödének csupán kezdő szintű fizetése van – emelte ki Kristin Dziczek, a CAR ipari és foglalkoztatottsági adatokért felelős igazgatója.

A tavalyi év során a GM 2,1 millió járművet gyártott tizenkét amerikai gyártóegységében, ennek több mint harmada (735 268) a michigani szereldékben készült. Az Egyesült Államokban található üzemek gyártási volumene a GM által az országban értékesített 2,9 millió jármű 72 százalékát tette ki. A fennmaradó 800 ezer jármű a gyártó kanadai, mexikói és dél-koreai helyszínein készült.

Kapacitáshiány

A 2009-es csőd azonban 14 üzem bezárására kényszerítette a gyártót, aminek hatására az amerikai kapacitás 30 százalékkal csökkent. Így a gyártó tavaly a 2008-as 59 százalékhoz képest a teljes kapacitásának 87 százalékát használta ki.

Az USA, valamint az autóipar fellendülésének hatására azonban a GM a válság óta 11,3 milliárd dollárt fektetett be amerikai gyártóegységeibe, melynek nagy részét az új modellek gyártásához szükséges felszerelés beszerzésére fordította.

Ernesto Hernandez, a GM mexikói üzletágának elnöke tavaly decemberben bejelentette, hogy a vállalat egy 3,6 millió dolláros beruházásnak köszönhetően az elkövetkezendő négy év során 5600 munkahelyet teremt. A befektetések a gyártó Tolucában, Ramos Arizpében, Silaóban és San Luis Potosiban található üzemeit érintik majd.

Az autóiparban arra számítanak, hogy az USA autóeladásai az idei év során elérik a 17 milliós darabszámot. A növekedést számos vállalat nehezen bírja kapacitással, főként a pickupok és nagy szabadidő-autók és -terepjárók területén.

Kiemelt Partnereink