Gyártók 143 esetben nem nyílt ki a Chevrolet légzsákja

143 esetben nem nyílt ki a Chevrolet légzsákja

autopro.hu/B.Cs. | 2014.04.08 09:56

143 esetben nem nyílt ki a Chevrolet légzsákja

A legújabb GM-visszahívás hátterében 143 ember halálával végződő baleset áll, amelyekben a légzsákok nem, vagy nem megfelelően működtek - ezt állítja egy amerikai szervezet.

Hirdetés
Botrány
A szervokormány meghibásodása miatt General Motors április 1-jén 1,5 millió autót hívott vissza. Ezzel a legújabb visszahívási körben 6 millió 260 ezerre emelkedett azoknak a gépjárműveknek a száma, amelyeket a GM az év eleje óta visszahívni kényszerült. A gyártó által újonnan visszarendelt autók közül 1,3 milliónak amerikai a tulajdonosa.

A Center for Auto Safety nevű amerikai közlekedésbiztonsági szervezet szerint nemcsak a gyújtáskapcsoló már ismert hibája akadályozta a légzsákok működését, hanem a légzsákvezérlés szoftverhibája is, mivel az nem mindig helyesen méri fel az utas tömegét. Donald Friedman - a GM volt kutatója - emiatt arra kéri az amerikai közlekedésbiztonsági hatóságot (NHTSA), hogy vizsgálja ki a hibát a 2003 és 2010 között gyártott Chevrolet Impala modelleknél.

Chevrolet Impala

Friedman szerint legalább 143 halálesetnél nem lépett működésbe az Impala légzsákja, ebből 98 esetben a biztonsági öv be volt kapcsolva. A General Motors egyelőre nem kommentálta a vádat.

Kiemelt Partnereink