Archív Szenved a brit járműipar a brexit után

Szenved a brit járműipar a brexit után

autopro.hu/P.B. | 2021.10.20 11:19

Szenved a brit járműipar a brexit után

Fotó: BMW Group PressClub Global

Az Egyesült Királyság autóipara attól tart, hogy az EU-ból való kilépés komoly következményekkel jár a nemzetközi versenyképesség szempontjából. Az SMMT iparági szövetség felmérésében tízből kilenc vállalat nyilatkozott úgy, hogy költségeik - időben és erőforrásokban mérve - nőttek a brexit hatására.

Hirdetés

Mike Hawes a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) elnöke szerint a Nagy-Britanniára vonatkozó új vámszabályok komoly versenyhátrányt okoznak az ország járműiparának – határon és az alagútban feltorlódó kamionok látványa csak a kezdet volt, ennél komolyabb következményei lesznek a brexitnek – fogalmazott.

Nagy-Britannia számára most is, azaz a brexit után is az EU a legfontosabb exportpiac az autóiparban, az országban gyártott autók körülbelül felét exportálják az Európai Unió országaiba; míg szinte az összes exportra szánt furgon az EU-ba kerül a szigetországból.

Csökken a brit-német gazdasági kapcsolatok jelentősége

A Germany Trade and Invest társaság - a volt Szövetségi Külkereskedelmi Ügynökség utódja - szerint a brexit utáni járműipari helyzet (az előrírások megváltozása) az egyik fő oka annak, hogy Nagy-Britannia idén már nem lesz ott Németország tíz legfontosabb kereskedelmi partnere között - először 1950 óta.

A Gépjárműipari Szövetség (VDA) nemrégiben bejelentette, hogy Nagy -Britanniával való kereskedés "jelentősen bonyolultabbá és ezért drágábbá" vált – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink