Archív Nagy kihívás előtt a bányavállalatok

Nagy kihívás előtt a bányavállalatok

autopro.hu/V.M. | 2021.12.13 13:22

Nagy kihívás előtt a bányavállalatok

Fotó: Pixabay

Épp mikor felívelőben van az elektromos autók iránti kereslet, a bányavállalatoknak arra kell készülniük, hogy a jövőben egyre kevesebb emberrel fognak működni. A különösen rosszkor jelentkező munkaerőhiány problémája a kormányokat, vállalatvezetőket és az egyetemeket is gyors cselekvésre sarkallja.

Hirdetés

Az évtized későbbi szakaszában kevesebb pályakezdő lesz a munkaerőpiacon, aki rendelkezik a megfelelő tudással az elektromos autókban és zöld energiatermelési technológiákhoz használt lítium, nikkel, réz és más fémek kitermeléséhez.

Az amerikai bányamérnöki képzésben résztvevő hallgatók száma például 2015 és 2020 között 46 százalékkal esett, és hasonló tendencia figyelhető meg Kanadában, Dél-Afrikában és Ausztráliában is. Ez a tendencia nagy veszélyt tartogat magában, tekintve, hogy sok autógyártó már 2030-ra teljesen elektromos modellpalettát alakítana ki, ami a fémkitermelés jelentős növelését követeli meg.

A probléma gyökereként a Reuters-nek nyilatkozva professzorok és vállalatvezetők is ugyanazt jelölték meg: a pályaválasztás előtt álló fiatalok környezetszennyezőnek és veszélyesnek tartják a bányászatot.

Kevés a fiatal, sok az idős

A Mercer amerikai vagyonkezelő cég szerint a bányászok több mint fele 45 évnél idősebb, míg ötödük 60 év feletti, közel a nyugdíjazáshoz. A közelgő munkaerőhiány már az amerikai kormányt is aggasztja, ami egy külön bizottság létrehozásáról döntött, aminek feladata a társadalomban élő bányászatról alkotott kép formálása.

Ami az Egyesült Államokat illeti, a probléma súlyát jól érzékelteti, hogy a Kínai Bányászati és Technológiai Egyetem – az ázsiai ország legjobbnak tartott bányaiskolája – 2020-ban több bányaipari tanulóval rendelkezett, mint az egész Egyesült Államok. A túl kevés diák a jövőben megnehezítheti az államoknak, hogy helyi bányák nyitásával és a helyi ellátási láncok fejlesztésével csökkentse Kínával szembeni függőségét.

Ez a bányaipar már nem az a bányaipar

A sürgető munkaerőhiány és a felismerés, hogy a köztudatban idejét múlt kép él a bányászatról, a Freeport-McMoRan bányavállalat vezérigazgatóját, Richard Adkersont arra ösztönözték, hogy személyesen találkozzon diákokkal, és próbálja meg befolyásolni karrierválasztásukat. Az Arizonai Egyetemen mondott beszédében úgy fogalmazott: „A mai bányászat nem egyenlő a régi idők bányászatával, amire az emberek gondolnak.”

A változások, amikre Adkerson utalt, az egyetemek képzési programjaiban is visszatükröződnek. A bányaipari képzésekben már az adatelemzés, az autonóm vezetés és a programozás egyaránt szerepel a geológiai tárgyak mellett.

A környezetvédelem fontossága mára ugyancsak megjelent a képzésekben. Dél-Afrikában például a Witwatersrandi Egyetem 2021-től egy klímavédelmi problémákkal foglalkozó kurzust is kínál bányász hallgatóinak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink