Archív Milliárdos állami támogatással épül a német hidrogén-ökoszisztéma

Milliárdos állami támogatással épül a német hidrogén-ökoszisztéma

autopro.hu/V.M. | 2021.05.31 13:21

Milliárdos állami támogatással épül a német hidrogén-ökoszisztéma

Fotó: Media Peugeot International

Németország nyolcmilliárd euróval készül támogatni az ország hidrogén-ökoszisztémájának fejlődését. A Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi), valamint a Német Közlekedési Minisztérium (BMVI) által kiválasztott 62 projekt az egész hidrogénértékláncot lefedik, közöttük pedig több autóipari is van.

Hirdetés

Andreas Scheuer, német közlekedési miniszter a támogatási bejelentést kommentálva elmondta, hogy nagy szükség van a megújuló energiaforrásokon alapuló mobilitásra – kiegészítve azt a megállapítását, hogy a forgalom több mint 95 százalékban fosszilis üzemanyagokon alapul. A miniszter szerint a zöld hidrogén és az üzemanyagcella a közlekedés minden szektorában „kiváló kiegészítője az akkumulátoros elektromos járműveknek.”

A 8 milliárd eurós támogatási keret részben szövetségi, részben tartományi forrásokból tevődik össze. A BMWi 4,4 milliárd euróval, a közlekedési minisztérium 1,4 milliárddal járul hozzá, míg a fennmaradó 2,2 milliárdot a tartományok kormányzatai nyújtják.

A támogatott projektek összesen 33 milliárd euró értékben fognak beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani. Ebből 20 milliárd fognak magántőkével finanszírozni.

A thyssenkrupp is a támogatottak között

A 62 darab, az értéklánc teljes egészét lefedő projekteket 230 pályázó közül választották ki. A BMWi által támogatott ötven projekt között, kettő gigawattos teljes elektrolízis-kapacitással szerepelnek hidrogéntermelő-üzemek. Ez a 2030-ra célul tűzött öt gigawattos országos kapacitás negyven százalékának felel meg.

A kiválasztott projektek keretében 1700 kilométer új csővezeték fog épülni hidrogén szállítására. Támogatást nyertek a szén-dioxid-intenzív acélipar hidrogénhasználati projektjei is, melyek egyikét a thyssenkrupp acélüzletága fogja kivitelezni.

Nem csak az autókat hajtanák hidrogénnel

A közlekedési minisztérium 12 projektet segít, melyek üzemanyagcellás járművek és rendszerek fejlesztésére, valamint gyártására irányulnak. Ezek között nem csupán közúti járművekkel és azok töltőhálózatával kapcsolatosak, hanem vízi, illetve repülőipari programok is találhatóak.

A támogatásokat egy, az európai hidrogénrendszer fejlesztésére irányuló, „Fontos európai közös projekt” (IPCEI) minősítésű finanszírozási program keretében fogja nyújtani Németország. A programnak még 22 másik európai uniós tagállam a résztvevője.

A program létrehozását a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier kezdeményezte 2020 decemberében. Hogy megvalósulhasson, előbb még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia – írja a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink