Archív Márciusban rekordmértékben nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Márciusban rekordmértékben nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

MTI | 2021.04.07 17:20

Márciusban rekordmértékben nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Fotó: Pexels

Rekordmértékű teljesítménynövekedést ért el márciusban az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének a tanúsága szerint.

Hirdetés

Márciusban az előző havi 57,9 pontról 62,5 pontra, a felmérés 24 éves történetében rekordszintre emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben. Az index előzetes értéke kissé alacsonyabb, 62,4 pont volt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték a csökkenését.

Az euróövezeti indexhez a legnagyobb mértékben a német és a holland feldolgozóipari BMI mutatók járultak hozzá, mindkettő rekordértékkel. A németországi 66,6 pontot, a holland 64,7 pontot ért el. Az osztrák index 63,4 ponttal 39 havi csúcsot ért el, az olasz pedig 59,8 ponttal 252 havi csúcsot. A franciaországi BMI az előzetes 58,8 pontot is felülmúlta 59,3 pontos végleges értékével, ami 246 havi csúcsnak számít. Az írországi index 57,1 ponton 8 havi csúcsot ért el, a spanyol pedig 171 havi csúcsot 56,9 ponton.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye nagy növekedési lendületre tett szert, mind a termelési érték, mind az új megrendelési állomány a felmérés 24 éves történetében még nem tapasztalt mértékben emelkedett - foglalta össze a márciusi felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Fellendülés várható

A növekedés széles alapokra támaszkodik a teljes régióban annak ellenére is, hogy a kiemelkedően magas németországira összpontosult, mivel a feldolgozóipar mindenhol profitál a belső kereslet és az exportmegrendelések fellendüléséből - mutatott rá. A fellendülést az elmúlt hónapokban az üzleti hangulatindex jelentős mértékű javulása alapozta meg. Az egy évre előre tekintő várakozások mind februárban, mind márciusban rekordszintet értek el. Ez nem csak a lakossági kiadásokat, de a beruházásokat és a készletfeltöltést is fellendítette az oltási programok végeztével várható gazdasági fellendülésre való felkészülés jegyében.

Az összképet azonban beárnyékolják kissé a beszállítói láncokban fellépő fennakadások, amit a Szuezi-csatornán nemrégiben kialakult közlekedési dugó miatt bekövetkezett késlekedés valószínűleg tovább fog súlyosbítani. Az input árak emiatt már most is egy évtizede a legnagyobb mértékben emelkedtek.

Kiemelt Partnereink