Archív Közel 2019-es szintre pörgött az ipari termelés

Közel 2019-es szintre pörgött az ipari termelés

MTI | 2021.06.08 11:21

Közel 2019-es szintre pörgött az ipari termelés

Fotó: Intel

Áprilisban az ipari termelés volumene 58,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 59,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent.

Hirdetés

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet a KSH közlése szerint. A jelentős bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami főleg az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai termék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett - írták.

A termelés az év első négy hónapjában 13,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévben 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A KSH második becslését az ipari termelésről június 14-én teszi közzé.

A félvezetőhiány okozott Németországban problémát

Áprilisban 1,0 százalékkal csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest, szemben a 0,5 százalékos növekedést jelző várakozásokkal és a márciusi 2,2 százalékos havi növekedéssel a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

A várt növekedés helyett áprilisban bekövetkezett csökkenést a globális félvezetőáramkör-piaci hiánynak, valamint a beszállítói láncokban egyébként is fellépő fennakadásoknak tulajdonítja a statisztikai hivatal. A beszállítói fennakadásokat tovább súlyosbította a Szuezi-csatorna forgalmát megbénító hajóbaleset is.

Az idei áprilisi ipari termelés 26,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az alacsony bázis miatt. A járványellenes korlátozások következtében ugyanis tavaly áprilisban 17,5 százalékkal esett vissza az ipari termelés az előző havihoz képest, előtte pedig márciusban 9,2 százalékkal.

A járvány által nem érintett utolsó hónaphoz, 2020. februárhoz képest az ipari termelés 5,6 százalékos elmaradásban volt az idén áprilisban.

A tavaly tavaszi visszaesést követően az év hátralévő részében növekedett az ipari termelés, a legnagyobb mértékben májusban és júniusban, havi 7,4 és 9,3 százalékkal. Az ipari termelés ezt követően az idén januárban indult újból csökkenésnek az ismételten életbe léptetett korlátozások miatt. Januárban 2,0 százalékkal, februárban 1,9 százalékkal csökkent havi bázison az ipari termelés, majd márciusban 2,2 százalékkal növekedett.

Kiemelt Partnereink