Archív Felfutóban a brit feldolgozóipar

Felfutóban a brit feldolgozóipar

autopro.hu/P.B. | 2021.03.23 09:23

Felfutóban a brit feldolgozóipar

Fotó: Pexels

Míg 2020-ban a koronavírus-járvány okozta válság miatt a feldolgozóipar tíz százalékkal visszaesett Nagy-Britanniában, addig idén már növekedéssel számoltak a szakértők. A legfrissebb számok alapján ez a növekedés gyorsabb és nagyobb értékű lehet a vártnál.

Hirdetés

A Make UK és a BDO közös felmérést készített a brit feldolgozóipar helyzetéről. A Make UK vezérigazgatója, Stephen Phipson úgy értékelte a mostani helyzetet, hogy a tavalyi zuhanás után sebességet váltott a szektor és növekedésbe kezdett, amit segít a kereslet folyamatos növekedése és a főbb piacok éledezése is.

Phipson szerint most egy elágazás előtt áll a brit ipar: ha a kormány és az ipar együtt dolgozik, és közösen befektetnek a jövő technológiáiba, akkor nagy felfutás lehet belőle. Ha viszont elszalasztják a lehetőséget, az unokáig nem lesznek érte hálásak.

Javuló előrejelzések

A koronavírus elleni oltási program felfutásával párhuzamosan a Make UK frissítette az előrejelzéseit, melyek szerint 2021-ben a korábbi 2,7 helyett 3,9 százalékos lehet a feldolgozóipar növekedése, míg a GDP 5,4 helyett 5,5 százalékkal nőhet.

Emellett a gyártókhoz beérkező megrendelések száma is folyamatosan növekszik, az export viszont még mindig negatív mérleget mutat. A Make UK szerint az EU-s és a brit cégek közötti esetleges megállapodások még tovább javíthatják a brit gazdaság helyzetét.

A BDO vezetője, Richard Austin az optimizmus mellett óvatosságra is intett. Mint fogalmazott, a javuló adatok ellenére a következő 6-9 hónap még kritikus időszak lehet – Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink