Archív Egyre kevesebb új autót adnak el Oroszországban

Egyre kevesebb új autót adnak el Oroszországban

MTI | 2021.12.07 09:17

Egyre kevesebb új autót adnak el Oroszországban

Fotó: Facebook/LADA

Oroszországban gyorsult az új autók eladásának csökkenése éves összevetésben novemberben, amikor már az ötödik egymást követő hónapban jegyeztek fel visszaesést.

Hirdetés

Az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő AEB autógyártó bizottságának nemrég ismertetett adatai szerint novemberben 125.466 új autót adtak el Oroszországban, 20,4 százalékkal kevesebbet tavaly novemberhez viszonyítva, amikor az értékesített új autók száma 157.580 volt.

Októberben 18,1 százalékkal, szeptemberben 22,6 százalékkal, augusztusban 17 százalékkal, júliusban 6,5 százalékkal csökkent, júniusban viszont még 28,7 százalékkal nőtt az újautó-eladás éves összevetésben. Az idei első tizenegy hónapban eladott új autók száma 1.439 millió volt, 6,9 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Oroszországban tavaly 1.599 millió új autót adtak el, ami 9,1 százalékos csökkenés 2019-hez képest, amikor 1.759 millió új kocsit adtak el, 2,3 százalékkal kevesebbet a megelőző évinél.

A hazai márka a legnépszerűbb

Az előző három hónaphoz hasonlóan idén novemberben is a Lada Vesta volt a legkeresettebb típus, amelyből 9035 kelt el, 23 százalékkal kevesebb tavaly novemberhez képest. Novemberben már a második hónapja a második legkeresettebb típus a Lada Granta volt, amelyből mintegy 40 százalékkal kevesebb, 7231 talált vevőre. A novemberi harmadik helyezett a Hyundai Creta volt, amely októberben még csak az ötödik legkeresettebb autó volt.

A novemberi tízes listán a negyedik – az októberben még harmadik – Kia Rio, amelyet a Renault Duster (Oroszországban a Duster nem Dacia név alatt fut), a Hyundai Solaris, a Lada Niva, a Toyota RAV4, a Lada Largus VP és a Toyota Camry követett.

Thomas Staertzel, az AEB autógyártó bizottságának vezetője nemrég borúlátóan nyilatkozott. Azt mondta, hogy a kedvezőtlen trend jövőre is folytatódik, különösen gyengék lehetnek majd az eladási adatok a következő hónapokban, részben az alkatrészhiány miatt visszaeső gyártás következtében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink