Archív Egyre javul a hazai gazdaságba vetett bizalom

Egyre javul a hazai gazdaságba vetett bizalom

MTI | 2021.06.21 08:23

Egyre javul a hazai gazdaságba vetett bizalom

Fotó: Pexels

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban és júniusban is tovább nőtt, ezzel elérte tavaly év eleji, vagyis a járvány előtti szintjét. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint júniusban a GKI konjunktúraindexe a májusi mínusz 2,6 pontról mínusz 2,2 pontra javult. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 18,3 pontról mínusz 14,5 pontra emelkedett, míg az üzleti a plusz 2,9 pontról 2,1 pontra csökkent júniusban.

Hirdetés

A közleményben kiemelték, az üzleti várakozások júniusban kissé pesszimistábbak lettek. A fogyasztói bizalmi index viszont júniusban is érezhetően tovább emelkedett, s ezzel csaknem elérte válság előtti értékét.

Az ipari vállalkozások pozitívan látják a helyzetet

Az üzleti szférában júniusban az ipari és építőipari várakozások romlottak, a kereskedelemben javultak, a szolgáltató cégek körében nem változtak. A legoptimistábbak az építőipari és az ipari vállalkozások.

Az ipari bizalmi index júniusi csökkenését a gyengébb termelési várakozások okozták. A rendelésállomány - ezen belül az exportrendelések - valamint az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a készleteké stagnált.

Egyre több helyen készülnek létszámbővítésre

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás után összességében nem változott, minimálisan visszafogottabb lett, de így is minden ágazatban több cég készült a létszám bővítésére, mint csökkentésére. Júniusban főleg a kereskedelmi és szolgáltató cégek foglalkoztatási elképzelése lett halványabb, ezt megelőzően is ezek a cégek voltak a legóvatosabbak.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban immár negyedik hónapja növekedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének, megtakarítási képességének alakulását, valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is javulónak érzékelte - tájékoztatott a GKI.

Kiemelt Partnereink