Archív Egyenlő versenyfeltételek nélkül nem fog menni a brexit

Egyenlő versenyfeltételek nélkül nem fog menni a brexit

MTI | 2020.06.19 04:21

Egyenlő versenyfeltételek nélkül nem fog menni a brexit

Fotó: Pixabay

Sajnálatos, hogy nem közeledik az európai uniós és a brit álláspont a kettejük közötti jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítását illetően, pedig annak uniós parlamenti elfogadásához feltétel az egyenlő versenyfeltételekről való megegyezés az uniós vállalatok és az egységes piac védelmére - szögezte le állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) június 18-án, csütörtökön.

Hirdetés

Az EP-képviselők az Európai Unió és az onnan nemrégiben kilépett Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatáról folyatott vita során bírálták, hogy négy tárgyalási forduló után sincs lényegi áttörés, nem közeledtek az álláspontok a majdani kapcsolatrendszert illetően.

Állásfoglalásukban elfogadhatatlannak nevezték, hogy a brit tárgyaló fél "tetszés szerint szemezget" azon területek között, amelyekről tárgyalni szeretne, miközben ragaszkodik az egységes piachoz való hozzáféréséhez. Aggályosnak tartják, hogy a brit kormány csak azon kérdésekről hajlandó vitába bocsátkozni, amelyek a saját érdekei szempontjából fontosak, holott mindkét fél érdekeit az szolgálná a legjobban, ha átfogó megállapodás születne.

A briteknek tartaniuk kell magukat a vállalásaikhoz

A képviselők támogatásukról biztosították Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalót. Ugyanakkor arra szólították fel az Egyesült Királyságot, hogy tartsa tiszteletben azokat a kötelezettségeit, amelyeket a Boris Johnson brit miniszterelnök által aláírt - az unió és az Egyesült Királyság által egyaránt ratifikált - politikai nyilatkozatban vállalt.

Leszögezték, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv és a kilépési megállapodás maradéktalan végrehajtása, beleértve az uniós tagállamokban élő britek jogaira vonatkozó rendelkezéseket is, elengedhetetlen ahhoz, hogy a felek között meglegyen a megállapodáshoz szükséges bizalom egymás iránt.

Mivel a brit kormány eddig még nem bocsátkozott tárgyalásba az egyenlő versenyfeltételekről, az uniós parlament bármilyen jövőbeli kereskedelmi megállapodás feltételéül szabja, hogy London elfogadja az egyenlő versenyfeltételek kialakítását egyebek között a környezetvédelem, a foglalkoztatás és az állami támogatás területén. A EP szintén előfeltételként tekint a mindkét fél számára kielégítő halászati megállapodás megszületésére - írták. Mindezek azért feltétlenül szükségesek, mert az Egyesült Királyság az unióhoz földrajzi és szabályozási szempontból egyaránt közel áll, és a két fél kölcsönösen egymásra utalt - vélekedtek a képviselők.

Sok mindenről kell még dönteni

Az Egyesült Királyság idén január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása (a két fél közötti szabadkereskedelem), a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

Kiemelt Partnereink