Archív Az elektromobilitással lendítené fel gazdaságát Dél-Korea

Az elektromobilitással lendítené fel gazdaságát Dél-Korea

autopro.hu/V.M. | 2020.07.17 04:22

Az elektromobilitással lendítené fel gazdaságát Dél-Korea

Fotó: Kia Motors Global Media Center

A dél-koreai kormány 2025-ig 94,6 milliárd dollárral segítené a gazdaság járvány utáni megerősödését, egyúttal fenntarthatóbbá válását. Számítások szerint az elektromos autók támogatását is célzó projektek összesen 1,9 millió új munkahelyet fognak teremteni.

Hirdetés

Moon Jae-in, dél koreai elnök egy beszédében úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány ismételten megerősítette a klímaváltozásra reagálás sürgősségét.

A terv végső célja a nettó zéró széndioxid-kibocsátás elérése 2050-ig. Ennek érdekében karbonadót fognak kivetni, befektetéseket fognak végezni az okos hálózatok területén az elektromos áram hatékonyabb hasznosításának érdekében, az elektromos autók vételét ösztönözendő pedig az állam több töltőpontot telepítene.

Moon elmondta, hogy 2025-re 1,13 millió elektromos gépjárművet, valamint 200 ezer hidrogénes személyautót szeretnének az ország útjain tudni, szemben a 2019 végén mért 91 és 5 ezerrel.

A programban ugyanakkor nem szerepel a belsőégésű erőforrással szerelt típusok betiltására vonatkozó határidő. Egy dél-koreai politikus, Lee So-young ezt azzal magyarázta, hogy az nehézségek elé állíthatná az autógyártókat, majd hozzátette, hogy az importorientált országok, mint például az Egyesült Királyság, könnyebben tűzhetnek ki ilyen határidőket.

Az elektromobilitás terén egyébként nem csak a kormánynak vannak ambiciózus célkitűzései. Euisun Chung, a Hyundai Motor Csoport vezetője nemrég jelentette be, hogy a Hyundai Motor és a Kia Motors 2025-re évente egymillió elektromos autót kíván értékesíteni, amivel a világpiacon együttesen 10 százalékos részesedéssel rendelkeznének.

A főváros is zöldítene

A Reuters arról is ír, hogy alig egy héttel azelőtt, hogy a koreai kormány bemutatta volna gazdaságélénkítő tervét, a főváros, Szöul, előállt a saját zöld megállapodásával. 2035-től a város lakosai nem vásárolhatnak belsőégésű motorral szerelt járműveket, a 7396 buszból négyezret elektromosra fognak cserélni 2025-ig, a taxik elektromosra cseréléséhez pedig támogatást fognak nyújtani.

Ma a fővárosban az elektromos járművek számára csupán 1090, a hidrogénes járművek számára pedig csak négy töltőállomás áll rendelkezésre. A városvezetés a töltőpontok számát sorrendben négyezerre és hatvanötre fogja emelni 2035-ig.

Kiemelt Partnereink