Archív A világháború óta nem esett ekkorát a brit autóértékesítés

A világháború óta nem esett ekkorát a brit autóértékesítés

autopro.hu/V.M. | 2021.01.06 14:22

A világháború óta nem esett ekkorát a brit autóértékesítés

Fotó: Pixabay

2020-ban közel harminc százalékkal kevesebb autót adtak el Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban. A szigetországi autóértékesítésekben már 1943 óta nem mértek ekkora éves csökkenést – derül ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) által közzétett előzetes adatokból.

Hirdetés

A koronavírus-járvány és a válaszként elrendelt kijárási korlátozások eredményeként mindösszesen 1,63 millió autó helyeztek forgalomba tavaly, 1992 óta a legkevesebbet.

A tavasszal bevezetett korlátozások miatt a kereskedések bezártak, és csak júniusban nyithattak újra. Áprilisban, az első, korlátozások által teljes egészében érintett hónapban, az értékesítések rendkívüli mértékben, 97 százalékkal estek vissza.

Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója az adatokat úgy kommentálta, hogy három-négy hónap alatt közel háromnegyed millió eladástól estek el, amit sosem sikerült pótolni.

Novemberben ismét komoly szigorításokat vezetett be a brit kormány a vírus terjedésének lassítása érdekében. Ekkorra több kereskedés tette elérhetővé az online, érintkezésmentes autóvásárlást, az eladások azonban így is 27 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

2020-ban a dízelek tették ki az eladások ötödét, míg az akkumulátoros elektromos és plug-in hibrid modellek a tízedét.

Ismét gyülekeznek a szürke felhők

A brit autószektort most újabb kihívás elé állíthatják a koronavírus új variánsának nyomán nemrég bevezetett angliai, illetve skóciai szigorítások. Az SMMT előrejelzése szerint idén is kétmilliónál kevesebb új autó fog az utakra kerülni.

Hawes szerint március, a legtöbb eladást generáló két hónap egyike, kétség kívül érintett lesz a korlátozások által – jelenti a Reuters.

Kiemelt Partnereink