Archív A vártnál lassabban tér magához az USA munkaerőpiaca

A vártnál lassabban tér magához az USA munkaerőpiaca

MTI | 2020.06.18 18:22

A vártnál lassabban tér magához az USA munkaerőpiaca

Fotó: Pexels

A gyenge kereslet és az ellátási láncokban keletkezett zavarok miatt alig mérséklődött, így továbbra is rendkívül magas maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ami azokat a véleményeket erősíti, miszerint hosszú és nehéz lesz a kilábalás a koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszióból.

Hirdetés

A washingtoni munkaügyi minisztérium június 18-án közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 millió 508 ezer volt a június 13-án zárult héten, ami csak 58 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 1 millió 566 ezernél. Elemzők ennél sokkal jobb adatra, 1 millió 150 ezer segélykérelemre számítottak.

Immár a tizenharmadik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Miután a koronavírus-járvány, valamint az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken.

Az előző válság idején sem volt ilyen rossz a helyzet

A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 234 ezer 500-zal, 1 millió 773 ezer 500-ra süllyedt a június 13-án zárult héten. Tavaly ilyenkor még 219 ezer 250-en állt a mozgóátlag.

Több a vártnál a tartósan álláskereső

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a június 6-ával végződött héten 62 ezerrel, 20 millió 544 ezerre csökkent. Elemzők erősebb csökkenésre számítottak, 19,8 milliós számot vártak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 1 millió 92 ezerrel, 20 millió 814 ezer 750-re süllyedt. Ez tizenkétszerese az egy évvel korábbi 1,68 milliós számnak.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben.

Kiemelt Partnereink