Elemzések Várhatóan drágulnak majd az akkumulátorokhoz szükséges fémek

Várhatóan drágulnak majd az akkumulátorokhoz szükséges fémek

Beck András | 2019.09.24 05:00

Várhatóan drágulnak majd az akkumulátorokhoz szükséges fémek

Érdekes helyzet alakult ki azon árupiaci termékeknél, amelyeknek néhány éve nagy jövőt jósoltak, lévén alapanyagnak számítanak az akkumulátor gyártásban.

Hirdetés

Az autóipari változások, illetve az elektromos áram egyre kiterjedtebb használata folyamatosan növekvő igényt teremt az energiatároló eszközök számára. De ez a szegmens mégis inkább az ipar általános lassulását és a gazdasági lendületvesztést tekinti fő tényezőnek. Az elmúlt időszakban nemhogy nem emelkedtek ezen termékek árfolyamai, de volt, ahol jelentős visszaesést is tapasztalhattunk – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt. szeptemberi elemzésében.

Megakadt a felvásárlás

Jó példa erre, hogy a legnagyobb kínai kobaltfeldolgozó cég, a Zhejiang Huayou augusztus végén úgy döntött, mégsem viszi végig azt a felvásárlást, amivel a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik jelentős kobaltbányájában szerzett volna 51 százalékos tulajdonrészt. Habár a megállapodást aláírták 2017 decemberében, a két fél most közös megegyezéssel felfüggesztette az együttműködést, és a kínai befektető a következő két évben visszakapja a vételár előlegeként eddig átutalt 20 százalékát. A Huayou hivatalos indoklásában az szerepel, hogy mivel a kobalt árfolyama harmadára zuhant vissza alig egy év alatt, így a kitermelés már nem oldható meg gazdaságosan.

Bezárták a legnagyobb bányát

Még ennél is drasztikusabb döntést hozott a Glencore, amely átmenetileg bezárta a Kongóban lévő legnagyobb kobaltbányát. Csak ebből a kitermelésből a világ kobaltbányászatának csaknem 20 százaléka származik.

Korlátozott mennyiség

Az akkumulátorgyártás felfutásakor és a folyamatos károsanyag-kibocsátást csökkentő szabályozások hatására, a kobalt árfolyamára került a legnagyobb vásárlói nyomás, lévén ez található meg legkorlátozottabb mennyiségben a világon az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen alapanyagok közül. 2016 és 2019 között az árfolyam csaknem ötszörösére nőtt, és elérte a 45 dollárt. Az optimizmus azonban túlzott volt, és a gyors emelkedés reményvesztett árfolyamesésbe csapott át. A gazdasági félelmek hatására és megnövekedő kitermelés nyomása alatt alig egy év leforgása alatt az árfolyam újra 14 dollár környékére zuhant. Az Equilor Befektetési Zrt. szeptemberi elemzése szerint ez viszont ismét olyan szinteket jelent, különösen akkor, ha bányákat zárnak be, ahonnan az árfolyam felfelé veheti az irányt és megtalálhatja az arany középutat valahol 25 dollár körül.

Nyitókép: BMW

Kiemelt Partnereink