Elemzések Változtatásra kényszeríti a tél az e-autósokat

Változtatásra kényszeríti a tél az e-autósokat

autopro.hu/V.M. | 2022.12.22 11:18

Változtatásra kényszeríti a tél az e-autósokat

Fotó: Bosch Csoport

Közismert, hogy az elektromos autók hatótávolsága a hőmérséklet esésével együtt csökken. Egy kutatás szerint ehhez a villanyautósok gyakoribb töltéssel és bizonyos utak meg nem téltelével alkalmazkodnak a téli hónapok alatt.

Hirdetés

Az elektromos autók akkumulátorainak állapotmérésével foglalkozó Recurrent valós körülmények között felvett adatok alapján vizsgálta az elektromos autósok téli vezetési szokásait. Az elemzéshez 35 ezer Ford Mustang Mach-E modellekből, illetve 65 ezer Volkswagen ID.4 SUV-kből származó adatpontot használtak fel. Ezek 521, illetve 486 út megtétele során keletkeztek.

Az elemzéshez az akkumulátor töltöttségi szintjét, illetve az utolsó töltés óta megtett távot és eltelt időt a környezeti hőmérséklettel vetették össze. Ebből az rajzolódott ki, hogy minél hidegebb van, a vezetők annál többször töltik autójukat.

Kell a kis plusz töltésnél

Hogy kiegészítő információhoz jusson, a Recurrent több mint 10 ezer villanyautóst is megkérdezett arról, hogy töltési szokásaik hogyan változnak a hőmérséklet változásával. A válaszokból az derült ki, hogy az egyes alkalmakkor magasabb szintre töltik fel az akkumulátort, valamint, hogy gyakrabban töltik azt.

„Egy kicsivel többet töltök hideg napokon, például 78 százalék helyett 85 százalékra” – mondta egy Tesla-tulajdonos, míg egy Chevrolet Bolt EV vezetője úgy fogalmazott: „Melegebb időben szinte soha nem kell töltenem a nap folyamán, de télen viszonylag gyakran csinálom.”

A Recurrent InsideEVs által szemlézett felmérésében az autóvezetők a hatótávolság átlagosan 30 százalékkal csökkenését jelentették. Éppen ezért 60 százalékuk többször tölti autóját hideg időben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink