Elemzések Valóban szükség van még téli gumikra?

Valóban szükség van még téli gumikra?

autopro.hu/F.M. | 2022.12.17 04:20

Valóban szükség van még téli gumikra?

Fotó: Pixabay

A járművek fenntartása folyamatosan drágul, ami a tulajdonosokat spórolási lehetőségek keresésére kényszeríti. Ezek közé tartoznak a négyévszakos gumik, a kétszettes nyári-téli felszerelés helyett. De ezt valóban érdemes bevállalnunk?

Hirdetés

A négyévszakos abroncsok használatával kompromisszumot kötünk a téli vagy nyári időszak sajátosságaihoz tökéletesen passzoló tulajdonságok között: tehát semelyiket sem tudja tökéletesen, de egyikre sem alkalmatlan. A TÜV Süd meglátása szerint a „mindent tudó” abroncsok időközben elérték azt a minőséget, hogy a járműtulajdonosok a dupla abroncsszettet és az idegtépő cserélési procedúrát megspórolhassák.

Négyévszakos gumik a téli gumik helyett – ki számára lehet ez hasznos?

„A négy évszakos abroncsok legfőképp azon járművezetők számára lehetnek megfelelőek, akik kis távolságban, mérsékelt téli időjárás viszonyok között, városközeli területeken közlekednek. A topográfia is fontos szerepet játszik a kérdésben” - mondta Thomas Salzinger, a TÜV abroncs specialistája.

„A sok emelkedővel rendelkező városok azon helyek közé sorolhatók, amelyeken latyakos, hófödte útviszonyok esetén a tisztán téli abroncs használata erősen ajánlott” - fejtette ki Salzinger.

Hogyan találhatjuk meg online keretek között a megfelelő téli gumit?

A négy évszakos abroncsok profilja kevesebb vagy kevésbé kidomborított lamellákkal rendelkezik. Ezek a hóban érezhető különbséget mutathatnak a kimondottan téli abroncsokkal szemben. „Jégen ehhez képest jól teljesítenek, mindenesetre általában nem szerepelnek sokkal rosszabbul a téli gumiknál” - nyilatkozott a TÜV abroncstesztelője. A fékút száraz, meleg időben jelentősen rövidebb és a kormányzás pontossága is magasabb a négyévszakos abroncsok esetében.

Fontos észben tartani: új gumik vételénél csak a hópehely szimbólummal ellátottakat válasszuk. A négy évszakos abroncsok általában a következő jelölésekkel vannak ellátva:

  • All Season
  • All Climate
  • Cross Climate
  • All Weather

Fontos, hogy az abroncson jelen legyen az úgynevezett hópehely szimbólum (alpesi szimbólumnak is nevezik). Németországban előírás, hogy a négyévszakos abroncsok a német téli gumi szabályozás szerint elfogadottak legyenek. Az abroncsoknak egy standardizált fékezési teszten kell átesnie, hogy hatóságilag is elfogadott lehessen – írja a Focus.

Érdekesség, hogy Németországban érvényes egy szituációs téligumi-kötelezettség a naptártól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy a téliesített abroncsokat fel kell helyezni, ha azt a forgalmi körülmények megkövetelik, egyébként bírsággal számolhatunk. Még a biztosítási fedezetünket is veszélybe sodorhatjuk ezzel. Magyarországon ezzel szemben nem kötelező, csak erősen ajánlott a téli gumik használata 7 fok alatt, ugyanakkor baleset esetén akár az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség miatt meg is büntethet a rendőr, valamint a biztosító is sokkal kisebb eséllyel fizet, ha az autón nyári gumi van télies időben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink