Elemzések Újratervezés előtt a Made in China 2025 világhódító terve

Újratervezés előtt a Made in China 2025 világhódító terve

autopro.hu/B.B. | 2018.12.21 05:04

Újratervezés előtt a Made in China 2025 világhódító terve

A technológiai világhódításnak szánt „Made in China 2025” program is áldozatául eshet annak a kilátásba helyezett gazdasági nyitásnak, amivel Kína enyhíteni próbálhatja a feszült viszonyt az Egyesült Államokkal.

Hirdetés

További enyhülést hozhatnak az elmúlt hónapokban kiélezett kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokban azok a változtatások, amelyekről a Wall Street Journal számolt be a napokban. Az amerikai üzleti lap szerint nagyobb szabadságot kaphatnak Kínában a külföldi vállalatok, sőt az ország vezetése a korábban meghirdetett „Made in China 2025” program felülvizsgálatát is megkezdte. Ez utóbbival még 2015-ben nem kisebb célt tűzött ki a távol-keleti ország, hogy a tíz éven belül több ágazatban (így a robotikában, biotechnológiában vagy a zöld energia terén) is globális technológiai éllovassá váljon.

Szakértők szerint a program esetleges beáldozásával Kína Donald Trump amerikai elnök azon nyomásának enged, hogy az amerikai vállalatok nagyobb hozzáférést kapjanak az ázsiai ország gazdaságához. A közelegni látszó lazítás különösen fontos pontja lehet az eddigi kereskedelmi háborúnak, hiszen a „Made in China 2025” az egyik, Trump által leginkább támadott szimbolikus pontja volt az egymásnak feszülésnek.

Hszi Csin-ping kínai elnök az elmúlt napokban már mutatott némi hajlandóságot a nyitásra, így például a tervek közé került az amerikai autók behozatalára vonatkozó adók jelenlegi 40-ről 15 százalékra csökkentése, illetve az élelmiszeriparban kiemelt fontosságú szójabab amerikai importjának folytatása is. A kínai és külföldi vállalatok egyenlő támogatása és a szellemi tulajdonvédelem terén történő esetleges előrelépést a globális gazdaság természetesen pozitívan fogadta, a részvénypiacok emelkedéssel reagáltak a sajtóhírre.

Az persze nem túl valószínű, hogy a világ második legnagyobb gazdasága hirtelen meghunyászkodna az Egyesült Államokkal szemben, így továbbra is érdemes figyelemmel követni a kínai iparpolitika alakulását, azon belül pedig különösen azt, milyen program léphet a „Made in China 2025” helyébe.

Kiemelt Partnereink