Elemzések Új csúcsot döntöttek az alternatív autók

Új csúcsot döntöttek az alternatív autók

autopro.hu/P.B. | 2022.12.12 15:20

Új csúcsot döntöttek az alternatív autók

Fotó: Facebook/BYDUSA

Kínában novemberben új csúcsot ért el az új energiafogyasztású autók (NEV) eladása: a Kínai Személygépkocsik Szövetsége (CPCA) becslései szerint körülbelül 732 ezer hibrid, plug-in hibrid és tisztán elektromos új autót adtak el – mintegy 56 ezerrel többet, mint az előző rekord hónapban, 2022 októberében.

Hirdetés

Míg a szeptemberi és októberi regisztrációs szint nagyjából megegyezett – 675 ezer, illetve 676 ezer NEV -, novemberben ismét emelkedett az alternatív hajtású új autók eladása a világ legnagyobb piacán: nyolc százalékkal többet adtak el belőlük, mint októberben, és körülbelül 71 százalékkal többet, mint 2021 novemberében.

A CPCA ezúttal nem tesz különbséget az akkumulátoros elektromos személygépkocsik és a konnektorról tölthető hibridek között, de valószínűleg a tisztán elektromosokból adtak el többet. Ezt támasztja alá az elmúlt hónapok tendenciája: szeptemberben és októberben például körülbelül 75 százalék volt az elektromos, és 25 százalék a plug-in hibrid autók aránya Kínában az új energiájú járművek kategóriában.

A Kínából származó számok forrása egyébként homályos, mert a Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) is közöl statisztikákat. Ezekben a novemberi eladások 786 ezer új NEV-et említenek, az előző két hónap 714 és 708 ezerje után. A CAAM különbséget tesz az akkumulátoros elektromos autók és a plug-in hibridek között is: állítólag 615 ezer akkumulátoros elektromos és 171 ezer plug-in hibrid kelt el novemberben. A források tehát eltérnek az abszolút értékesítésben, de a piac relatív növekedésében aligha.

Lendületben a kínai gyártók

Kína vezető gyártói, mint a BYD, a Tesla és a SAIC-GM-Wuling jó számokat hoztak novemberben. A BYD zsinórban a harmadjára végzett az élen, a gyártó 229.942 NEV új autót adott el az októberi 217.618 a szeptemberi 200.973 után. Nem tudni, hány járművet exportáltak – mint ismeretes, a márka európai bevezetése a negyedik negyedévben esedékes.

A Tesla novemberben először adott el több mint 100 ezer Kínában gyártott elektromos autót: egészen pontosan 100.291 darabot, ebből 62.493-at Kínában, 37.798-at pedig exportáltak. Az eladási szám 89,73 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjában eladott 52.859 járműhöz képest, és 39,87 százalékos növekedést az októberben eladott 71.704 járműhöz képest.

A BYD-t és a Teslát nagy lemaradással követi a GAC Aion, Neta, Nio és Zeekr gyártók csoportja – mindegyik ötszámjegyű eladási adatokkal – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink