Elemzések Tovább öregszik az autópark, kevés az új busz – így látja az évet az MGE

Tovább öregszik az autópark, kevés az új busz – így látja az évet az MGE

autopro.hu/P.M. | 2016.08.02 11:20

Tovább öregszik az autópark, kevés az új busz – így látja az évet az MGE

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete előrejelzései azt feltételezik, hogy sem a gazdaság környezetében, különösen a forint árfolyam alakulásában jelentős változás az év során nem lesz.

Hirdetés

Személyautók

A piac fejlődése az első hét hónapban jelentősen gyorsabb az előzetes becslésnél. Ennek alapján felfelé kell módosítani az elvárásainkat az év végére. Bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik. Noha a magánvásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba. Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt végre olyan állami intézkedést várunk, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg. Ennek megfelelően javasoltuk a kW adó rendszerének felülvizsgálatát.

Haszonjárművek

A kishaszon jármű piac növekedésének lassulása visszafordult és az első hét hónap után 16 százalék feletti növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásainkat. A piaci előrejelzéseket várhatóan itt is felfelé kell módosítanunk. A nagyhaszon járműveknél a visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést vár a szervezet az év folyamán. Ezt jelzi a visszaesés mértékének folyamatos csökkenése. Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést látunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.

Motorkerékpárok

A piac továbbra is igen gyenge, de örömünkre az első hét hónapban 8,7 százalékos növekedést mutat. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.

MGE a 2016. január elején tette közzé a 2016. évre vonatkozó piaci előrejelzését az alábbiak szerint:

Személygépkocsik 80 000 db
Kishaszonjárművek 18 000 db
Nagyhaszonjárművek 5 700 db
Motorkerékpárok 2 200 db
Autóbuszok 600 db

Kiemelt Partnereink