Elemzések Tovább növelték részesedésüket az e-autók

Tovább növelték részesedésüket az e-autók

autopro.hu/V.M. | 2022.11.08 08:18

Tovább növelték részesedésüket az e-autók

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által közzétett statisztikák szerint az idei harmadik negyedévben az akkumulátoros elektromos autók tovább növelték részesedésüket az újautó-eladásokban, immáron azoknak 11,9 százalékát téve ki.

Hirdetés

A kizárólag akkumulátorról működő járművek a 2021 július-szeptemberi 9,8 százalékról jelentősen növelték részesedésüket.

A különböző szinten elektrifikált autók együttesen az uniós piac 43 százalékát uralták, ami ugyancsak növekedés az egy évvel korábbi 40 százalékhoz mérten.

Még a tradicionális hajtások dominálnak

A benzines és dízelhajtású autók az időszaki eladások 54,3 százalékát adták, ami azt jelenti, hogy a részesedésük és eladásaik csökkenése ellenére is megőrizték vezető pozíciójukat. A tavalyi harmadik negyedévben forgalomba helyezett autók 56,8 százaléka volt konvencionális hajtású.

Idén július és szeptember között az EU-ban értékesített új autók 37,8 százaléka volt kizárólag benzinhajtású, míg 16,5 százalékát szerelték dízelmotorral. Előbbiek piaci részesedése 1,5, míg utóbbiak részaránya egy százalékkal csökkent.

A magyarok is több akkus autót vettek

Akkumulátoros elektromos autókból Dániát és Olaszországot leszámítva minden uniós tagállamban több fogyott, mint egy évvel korábban. Magyarországon 1171 ilyen autót regisztráltak, 6,6 százalékkal többet, mint egy éve.

Míg az akkumulátoros modellek eladásai a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal nőttek, addig a plug-in hibrideké hat százalékkal csökkent, így részesedésük kilencről 8,5 százalékra esett. Az egyéb hibridekből 6,9 százalékkal több került forgalomba, amivel az új autók 22,6 százalékát alkották.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink