Elemzések Tavaly is fehérre fújták a legtöbb autót

Tavaly is fehérre fújták a legtöbb autót

autopro.hu/V.M. | 2022.01.14 07:20

Tavaly is fehérre fújták a legtöbb autót

Fotó: BMW Group PressClub Global

Részesedése ugyan csökkent, de így is fehér fényezéssel készült a legtöbb autó 2021-ben. A legnépszerűbbek változatlanul a semleges színek voltak, azonban teret nyertek a kromatikus, vagyis tarka színek, mint a kék.

Hirdetés

A Basf német vegyipari óriás éves rendszerességgel kiadott, legyártott autók szín szerinti megoszlását feldolgozó jelentése szerint 2021-ben megőrizték vezető pozíciójukat az akromatikus vagyis semleges színek, melyek a fehér, a fekete, a szürke és az ezüst.

Bár részesedése csökkent az előző évihez képest, a világon készült körülbelül minden harmadik autót (37 százalékot) így is fehérre fújtak. A második a rangsorban a fekete (17 százalék), míg harmadik a szürke (15 százalék) volt.

Ahogy azonban a Basf munkatársai évekkel korábban megjósolták, a kék kezd divatba jönni: tavaly az autók 9 százaléka készült kékben, amivel a negyedik leggyakrabban választott szín volt, maga mögé utasítva az ezüstöt. A piros népszerűsége csakugyan nőtt.

Színesedik Európa

Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA régióban a kromatikus színeket egyre többen választják, és tavaly az autók 27 százalékát látták el velük, amivel a legnagyobb részesedésüket érték el az elmúlt két évtizedben. A növekedést a kék vezeti, ami az új autók 14 százalékára került. A kék közel 180 árnyalatban választható, kezdve az égkéktől egészen az elegáns éjszínkékig.

Az akromatikus színek közül a fehér (26 százalék) a legkedveltebb, feljövőben van azonban a szürke (23 százalék), amilyenre tavaly mindössze néhány százalékkal kevesebb autót fújtak, mint fehérre.

Ázsiában a barnának is van helye

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban több szín fordul elő, mint bárhol máshol. Ennek ellenére itt is az akromatikus színek dominálnak 79 százalékos részesedéssel. Itt viszonylag nagy részesedéssel rendelkeznek a barna és az arany színű járművek (2-2 százalék), amik más régiókban csak marginális számban fordulnak elő.

Egy másik érdekesség, hogy míg más régiókban népszerűsége nő, addig Észak-Amerikában a kék szín leáldozóban van – ezt mutatja, hogy részesedése 4 százalékkal csökkent 2021-ben. Pirosra ugyanakkor a járművek egy nagyobb részét festették, mint 2020-ban, így a kék és a piros egyaránt 9 százalékos részesedéshez jutott.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink