Elemzések Szorosabb együttműködéssel könnyebb átvészelni a jelenlegi helyzetet

Szorosabb együttműködéssel könnyebb átvészelni a jelenlegi helyzetet

autopro.hu/P.B. | 2020.09.21 08:19

Szorosabb együttműködéssel könnyebb átvészelni a jelenlegi helyzetet

Fotó: Volkswagen Newsroom

Robert Cameron, az Odette International vezetője egy konferencián arról beszélt, hogy az ellátási láncok akár gyorsabban is reagálhattak volna a koronavírus-járvány okozta válságra, ugyanis a mai technológiai adottságok lehetővé teszik, hogy a gyártók és a beszállítók közötti kommunikáció egységesített, és ezáltal rugalmasabb legyen.

Hirdetés

Az Automotive Logistics and Supply Chain című online konferencia fő témája az OEM-ek, valamint a Tier 1-es és Tier 2-es beszállítók közötti kommunikáció volt. A résztvevők szerint a digitalizáció adta lehetőségeket ezen a területen is ki kell használni: meg kell teremteni a gyártók és a beszállítók közötti egységes kommunikáció lehetőségét, ennek platformjait.

A jobb kommunikáció szükségességét az adja, hogy a piac sokkal gyorsabban változik, mint korábban, ráadásul a koronavírus-járvány arra is rávilágított, hogy mennyire törékenyek a hosszú ellátási láncok. A helyzet nehézségét fokozza a technológia gyors változása, összességében tehát elmondható, hogy a kívánatosnál sokkal nagyobb a bizonytalanság a járműiparban.

Két megoldás a kihívásokra

A fenti kihívásokra a konferencia szereplői szerint két értelmes válasz létezik: az egyik a készletek felhalmozása és a legalább a kritikus, messziről érkező alkatrészek nagyobb tételben való raktározása. A másik megoldás a standardizált kommunikáció, aminek köszönhetően a gyártók és a beszállítók rugalmasabban reagálhatnak az egyes problémákra – így foglalja össze a konferencia legfőbb üzenetét az Automotive Logistics című lap.

Kiemelt Partnereink