Elemzések Szigor: Kína 553 modellt tilt be légszennyezés miatt

Szigor: Kína 553 modellt tilt be légszennyezés miatt

autopro.hu/Sz.K. | 2018.01.07 06:28

Szigor: Kína 553 modellt tilt be légszennyezés miatt

Peking felvette a harcot a nagyvárosokban található hatalmas szmoggal, a kínai kormány legújabb rendelkezésének és üzemanyag-fogyasztási előírásnak 553 modell nem felel meg.

Hirdetés

Félezernél is több autótípus gyártását kell leállítani Kínában a 2018-ban életbe lépő új, környezetvédelmi törvények miatt. Az autók gyártása január elsejétől szünetel. A kínai Járműtechnológiai Szolgáltató Központ közleménye szerint a listán több Audi, Beijing Benz és Chevrolet modell is szerepel.

Kína krónikus légszennyezési problémáját azzal akarja megfékezni, hogy korlátozza acélgyártását, szigorítja a szénfelhasználást, sőt a fosszilis üzemanyagok használatát is be kívánja szüntetni. Ezek a között a tervek között ez az első komolyabb, hivatalos betiltási lista.

– Hogy nyomatékosítsuk az energiafogyasztás csökkentését, ehhez hasonló dokumentumok a jövőben még gyakrabban fognak felbukkanni, mondta el Wang Liusheng, a China Merchants Securities elemzője. – Ez egy elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy hosszútávon biztosítsuk az ipar egészséges fejlődését.

Jelenleg nem egyértelmű, hány különböző járművet gyártanak Kínában. Bármilyen soknak tűnik is a most érintett 553 modell, ez még mindig csak töredéke a világ legnagyobb piacán gyártott személykocsivariánsok teljes számának.

A kínai főváros rekordot állított be a legutóbbi kilenc évben mért levegőminőségben. 2017-ben közel húsz százalékkal javult az érték, melyet a belélegezhető mérgező részecskék átlagos koncentrációs szintjéből kalkulálnak.

A drámai változás keresztülszáguldott Észak-Kínán, részben a legutóbbi három hónapban történt kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően, de azt is megmutatta, hogy a kormány keménykezű szabályai erős hatással járnak.

Peking javuló levegőminősége erős kontrasztban áll India fővárosa, Új-Delhi eredményeivel, ahol a légszennyezés az elmúlt években egyre nagyobb mértékű lett, és már Peking eredményeit is meghaladta. Kína ennek a javulásnak köszönhetően jelenleg már nincs a tíz leginkább környezetszennyező ország között, legalábbis a legutóbbi mérések szerint.

– Légszennyezettségi szempontból Indiát jelenleg Banglades és Thaiföld követi, mondta el Richard Hewston, a 198 ország légminőségét mérő Verisk Maplecroft klímaváltozási kockázati tanácsadó cég globális vezetője.

Kiemelt Partnereink