Elemzések Soha nem volt még ennyi öreg autó Amerikában

Soha nem volt még ennyi öreg autó Amerikában

autopro.hu/P.B. | 2023.05.16 09:23

Soha nem volt még ennyi öreg autó Amerikában

Fotó: Pexels

Az amerikaiak minden eddiginél tovább tartják meg autóikat, ezzel rekordmagasra ugrott a járműpark átlagéletkora. Egy friss tanulmány szerint az ellátási problémákkal áll összefüggésben a jelenség.

Hirdetés

A S&P Mobility tanulmánya szerint az Egyesült Államokban a személygépkocsik és könnyű teherautók átlagéletkora idén 12,5 évre emelkedett. Az adat tükrözi az ellátási gondokra visszavezethető kínálati korlátok hatását, valamint a magasabb infláció és kamatlábak miatti csökkent fogyasztói keresletet. Az S&P kutatása szerint a gépjárművek átlagos életkora a következő évben várhatóan csökkenni fog a hat évnyi növekedés ellenére.

Az akkumulátoros elektromos járművek átlagos életkora az Egyesült Államokban 3,6 évre esett vissza a 2022-es 3,7 évhez képest. Ez a szám 2017 óta három és négy év között mozog. Az S&P szerint az elektromos autók iránt gyorsan növekvő kereslet – 2022-ben 58 százalékkal több ilyen autót adtak el az egy évvel korábbinál – viszonylag fiatalon tartja az amerikai elektromosautó-park átlagéletkorát.

A 2013-2022 közötti időszakban az üzemben lévő elektromos autók 6,6 százalékát vonták ki a forgalomból. Ugyanebben az időszakban a belső égésű motorral szerelt járművek mindössze 5,2 százaléka került ki a körforgásból, vagyis az amerikaiak tovább tartják meg a hagyományos hajtású autókat, ami szintén növeli az átlagéletkort – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink