Elemzések Rekordokat döntögetnek a kínai e-autók

Rekordokat döntögetnek a kínai e-autók

autopro.hu/P.B. | 2023.11.02 14:20

Rekordokat döntögetnek a kínai e-autók

Fotó: Facebook/XPengMotorsGlobal

Kiugró eredményeket hozott az október több kínai elektromosautó-gyártónak. Különösen az Xpeng és a Li Auto ment nagyot, de nem panaszkodhat a Zeekr, a BYD vagy éppen a Huawei által támogatott Aito sem.

Hirdetés

Ősszel is folytatódott a kínai elektromos autók offenzívája: továbbra is messze a legnagyobb szereplő a BYD, a Magyarországra éppen az ősszel személyautóival is belépő gyártó 165.505 tisztán elektromos autót értékesített, mellé majdnem ugyanannyi hibridet is eladott. Komoly szereplő a saját rekordját megdöntő Li Auto a maga 40.422 elektromos autójával, igaz, ez csak a dobogó harmadik fokára elég az állami tulajdonban lévő GAC mögött, mely 41.503 Aion-t értékesített.

Rekordot döntött az Xpeng is, a cég soha nem adott el még korábban húszezer autót, most egész pontosan 20.002-ig jutott, ezeknek az autóknak majdnem a fele a nyáron bemutatott G6 SUV volt.

Növekvő eladásokról számolt be a hazánkban akkumulátorcserélő-gyárat építő Nio is, a vállalat 16.074 elektromos autót szállított ki októberben, ettől nem sokkal maradt el a Geely alá tartozó Zeekr a maga 13.077 autójával. Őt követi a Huawei által támogatott Aito 12.700 példánnyal.

Az adatok közzététele után az Xpeng részvényei több mint hét százalékot emelkedtek a kereskedés utáni időszakban, míg a Li Auto 3,5, a Nio pedig két százalékot nőtt. A Tesla októberi eladásairól még nincs adat, de az iparági szakértők csökkenést várnak – írja a CNBC.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink