Elemzések Ráfázik az USA az elektronikai kutatás-fejlesztések elhanyagolására

Ráfázik az USA az elektronikai kutatás-fejlesztések elhanyagolására

autopro.hu/P.B. | 2021.06.29 04:21

Ráfázik az USA az elektronikai kutatás-fejlesztések elhanyagolására

Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államokban a hidegháború idején ideális környezet alakult ki a technológiai, informatikai és elektronikai fejlődéshez: ezeket a termékeket a kormányzat nyomására fejlesztették és gyártották, míg a fogyasztók felől is volt kereslet a tömeggyártás iránt.

Hirdetés

Az 1990-es években indult be és gyorsult fel a számítógépek tömegáruvá válása, kommodifikációja, ezzel együtt a fejlesztések is elmozdultak kizárólag az anyagi haszonszerzés felé, a korábban meglévő értékteremtés egyre kevésbé volt tapasztalható.

Egészen eddig a pontig a számítástechnikai eszközöket gyártó cégek többnyire a teljes gyártási infrastruktúrával rendelkeztek, a kilencvenes években azonban megindult a kiszervezés vagy a gyárak bezárása a költségcsökkentés jegyében az Egyesült Államokban.

Kiderült azonban, hogy a gyártás kiszervezése után senki nem akart foglalkozni a kutatás-fejlesztéssel: azok sem, akiknek kiszervezték az elektronikai OEM-ek, és ők maguk sem. Ezzel lényegében befagytak a technológiai fejlesztések a területen, a korábban tapasztalható ökoszisztéma felbomlott.

Érzékeny terület

Ez a helyzet odáig vezetett az Egyesült Államokban, hogy nem tudják a saját piacukat kiszolgálni chipekkel és egyéb elektronikai eszközökkel a gyártók. Ez különösen azért érzékeny probléma, mert az USA kormánya kiberbiztonsági okokból elrendelte, hogy a hadsereg eszközeinek elektronikai, informatikai fejlesztéséhez kizárólag amerikai termékeket használjanak.

Miközben az amerikai kutatás-fejlesztés visszafejlődött, addig az ázsiai gyártók az alacsony bérköltségek miatt egyre többet tudtak áldozni a területre, így mára már technológiailag nagyon fejlett, saját termékeket képesek előállítani.

Egy érdekes anekdota is terjedt a helyzetről: ha összehívják az összes amerikai mérnökinformatikust, akkor lehet, meg sem tudnak tölteni egy termet, Kínában viszont több stadionra is szükség lenne. Valóban, a 2010-es években a kínai (és más ázsiai országok) kormánya rájött, hogy érdemes a kutatás-fejlesztést és az azt segítő oktatást minél jobban támogatni.

Mi a megoldás?

Brian Sinclair, a Benchmark Phoenix vezető gyártómérnöke szerint a kutatás-fejlesztés új szakaszba lépett, a nagyvállalatoknak nyitottnak kell lenniük a startupok fejlesztéseire: ma az innovatív ötletek a startupok felől jönnek, ám ezek a vállalatok legfeljebb rétegigényeket tudnak kiszolgálni. Ha viszont összefognak a nagyvállalatokkal, akkor mindketten profitálhatnak, sőt, az USA is sokat nyerhet az ilyen kapcsolatokból.

Sinclair emellett a beruházások fontosságát is hangsúlyozza a Manufacturing Global hasábjain, mint írta, áldozni kell a fejlesztésekre, nem lehet mindent csak a költségek oldaláról nézni.

Kiemelt Partnereink