Elemzések Nem mindegy milyen zenét hallgatunk e-autózáskor

Nem mindegy milyen zenét hallgatunk e-autózáskor

autopro.hu/V.M. | 2022.04.13 08:23

Nem mindegy milyen zenét hallgatunk e-autózáskor

Fotó: Kia

A Kia egy kísérletet végzett annak kiderítésére, hogy a zeneválasztás hatással van-e az elektromos autók hatótávolságára. Az eredmények szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mit hallgatunk utazás közben.

Hirdetés

A kettő Kia EV6 elektromos autóval végzett kísérlet során járművezetőknek egy 29 kilométeres útszakaszon kellett végig menniük, miközben mérték a biometriai jellemzőiket.

Zenehallgatással átlagosan 25 százalékkal fogyasztottak több energiát az autósok ahhoz képest, mint ami a megtett távolsággal arányos lett volna. Az így előállt, körülbelül 36 kilométer megtételének megfelelő energiafogyasztáshoz a különböző zenék melletti vezetés nem egyforma mértékben járult hozzá.

Az InsideEVs cikke szerint Beethoven kilencedik szimfóniája mellett az energiafogyasztás 7,7 százaléka jelentkezett. Adele „Hello” című számára, illetve a The Weekend „Blinding Lights” számára azonban a fogasztás 13,3 és 23,6 százaléka jutott, annak ellenére, hogy ezeket fele-harmad annyi ideig hallgathatták a vezetők, mint Beethoven klasszikusát.

Drasztikus hatás

„Amit sikerült megállapítanunk mindössze két nap teszt után, hogy a zene drasztikus hatással lehet egy elektromos jármű valós hatótávolságára” – mondta el a kísérletet felügyelő Dr. Duncan Williams, a Salfordi Tudományegyetem környezetmérnöki oktatója, aki hangtudományi szakértő is.

„Az Beethoven-hez hasonló szerzőktől származó, háttérzene jellegű klasszikusokat és híres szimfonikus zeneműveket tartalmazó lejátszási listákkal a vezetők sokkal kevesebbet fogyaszthatnak az akkumulátorban tárolt energiából, mintha más stílusú zenéket hallgatnának” – összegezte az eredményeket Dr. Williams.

A résztvevők szívverése szintén eltéréseket mutatott. Beethoven műve alatt percenként átlagosan 111 szívverést mértek, míg a „Hello” és a „Blinding Lights” alatt 79-et és 171-et.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink