Elemzések Ne írjuk le: nagy jövője van a hidrogénhajtásnak

Ne írjuk le: nagy jövője van a hidrogénhajtásnak

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.16 10:31

Ne írjuk le: nagy jövője van a hidrogénhajtásnak

Egy új tanulmány szerint a hidrogénenergia 2050-re a teljes energiaigény egyötödét kielégítheti, ezzel két Celsius fokkal lejjebb viheti a globális felmelegedést.

Hirdetés

A beszámoló elkészítését a Hidrogéntanács támogatta, ami egy idén, az autóipari és energetikai óriások – mint a Shell, az Air Liquide, a General Motors, a Statoil, a BMW és a Toyota – vezérigazgatóiból alakult koalíció.

A tanulmány a szektor terjeszkedésének várható tempójára alapoz, mely alapján 2030-ra 10-15 millió autó és 500 ezer tehergépjármű lehet hidrogénmeghajtású. A teljes kereslet 80 exajoule lehet, ami nagyjából 22 ezer terawattórát jelent.

A társaság hét különleges területet határozott meg, ahol a hidrogénenergia kulcsszerephez juthat:

  1. A nagymennyiségű megújuló energiaforrás integrálásának és az energiatermelésnek lehetővé tétele
  2. Az energiák szektorokba és régiókba való felosztása
  3. Puferként való felhasználata, hogy az energiarendszer rugalmasságát segítse
  4. A közlekedés koromkibocsátásának csökkentése
  5. Az ipari energiafelhasználás koromkibocsátásának csökkentése
  6. Az ingatlanok koromkibocsátásának csökkentése
  7. Tiszta betáplálást biztosítani az iparnak

– A 21. századi világnak csökkentenie kell a szénenergia-felhasználását – mondta el Takeshi Uchiyamada, a Toyota és a Hidrogéntanács elnökségi tagja. – A hidrogén egy nélkülözhetetlen forrás ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, hiszen alkalmas arra, hogy tárolja és szállítsa a szél, a nap és egyéb megújuló forrásból származó elektromosságot, vagy hogy a közlekedés egyik hajtóereje legyen. A tanács hét szerepet határozott meg a hidrogén számára, ezzel is ösztönözve a kormányokat és a befektetőket, hogy energetikai terveikben jelentős szerephez juttassák azt.

2030-ig évente 20-25 milliárd dolláros befektetéssel el lehetne érni a tanulmányban körvonalazott képet. Jelengleg évente nagyjából 1,7 trillió dollárt fektetünk az energiaiparba, ebbe tartozik 650 milliárdnyi olajba és gázba fektetett összeg. A beszámoló szerint a hidrogénszektornak megvan a lehetősége, hogy 2,5 trillió dollárossá bővítse ki az energiaüzletet, ezzel 2050-re több mint 30 millió új munkahelyet teremtve.

Az energiarészesedés 18 százalékának elérése a század közepéig azt jelentené, hogy 6 gigatonna széndioxid megtakarítást tennének lehetővé évente a mai szinthez képest.

– A tanulmány bemutatja, hogy a hidrogén központi pillér az energiai átalakulásban, és arra bíztat bennünket, hogy támogassuk ezt a nagyméretű fejlesztést – mondta Benoit Potier, az Air Liquide vezérigazgatója. – A hidrogéntechnológia felhasználása biztosan szükséges lesz az energiaátalakulásban néhány szektorban. Minél hamarabb megtesszük, annál hamarabb élvezhetjük a hidrogén előnyeit a gazdaságunk és a társadalmunk szolgálatában.

Kiemelt Partnereink