Elemzések Nagyot esett a legnagyobb autópiac teljesítménye

Nagyot esett a legnagyobb autópiac teljesítménye

MTI | 2023.02.10 15:22

Nagyot esett a legnagyobb autópiac teljesítménye

Fotó: Pixabay

Januárban csökkent az autógyártás és a belpiaci autóértékesítés Kínában, az export viszont emelkedett a CAAM autóipari ágazati szervezet február 10-én publikált adatai alapján. A visszaesést a sok pihenőnap okozhatja.

Hirdetés

Kínában az autógyártás teljes volumene januárban az előző év azonos időszakához képest 34,3 százalékkal, 1,59 millió darabra csökkent, az értékesítési volumen pedig 35 százalékkal, 1,65 millióra csökkent - közölte a kínai autóipari vállalatok szakmai képviselete, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers).

A szervezet az autópiac januári viszonylag gyenge teljesítményét részben naptári hatásra, a tavaszi fesztivál miatt lecsökkent munkanapok számára vezeti vissza. Januárban az újenergia-hajtású járművek (az összes alternatív hajtás egyben) gyártása 6,9 százalékkal 425 ezerre csökkent éves bázison, az eladások pedig 6,3 százalékkal 408 ezerre csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A járműexport viszont nőtt januárban, éves bázison 30,1 százalékkal 301 ezerre. A személygépkocsik exportja 30,1 százalékkal emelkedett 250 ezerre, a haszongépjárművek kivitele pedig 8,1 százalékkal nőtt 50 ezerre. Az új energiahajtású járművekből Kína 83 ezret exportált januárban, 48,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink