Elemzések Nagy lökést kaptak a műanyagipari beruházások

Nagy lökést kaptak a műanyagipari beruházások

autopro.hu/V.M. | 2020.11.20 11:23

Nagy lökést kaptak a műanyagipari beruházások

Fotó: Dakumar News

A harmadik negyedévben kétszámjegyű növekedés volt mérhető a műanyag fröccsöntő és extrudáló gépek észak-amerikai eladásaiban az amerikai Műanyagipari Szövetség (Plastics Industry Association) statisztikái szerint.

Hirdetés

A július-szeptemberi időszakban összesen 306,7 millió dollár értékben adtak át műanyagipari gépeket. Negyedéves összevetésben ez 15,8 százalékos növekedésnek felel meg, míg évesben 4,6 százalékosnak. Az egy- és kétcsigás extruderek esetében sorrendben 27,4 és 17,5 százalékos növekedés történt a második negyedévhez viszonyítva, míg a fröccsöntő gépeknél 15 százalékos.

A koronavírus-járvány az észak-amerikai piacon január-márciusban jelentős visszaesést okozott. 2019 utolsó negyedévéhez képest 19,6 százalékkal volt alacsonyabb az eladások értéke, 2020 második negyedévében azonban már 4,5 százalékos növekedés ment végbe.

A műanyagipari gépek értékesítései így már egyhuzamban a második negyedévben növekednek – állapította meg az Egyesült Államok 432 milliárd dolláros műanyagiparát képviselő szövetség vezető közgazdásza, Perc Pineda. Véleménye szerint a kétszámjegyű növekedés összhangban van az egészségügyön és az alapvető fogyasztói javakon kívüli egyéb műanyaghasználó szektorok vártnál gyorsabb talpra állásával. Hozzátette: a műanyagipari gépek eladási valószínűleg az utolsó negyedévben is emelkedni fognak.

Egyre derűsebbek a kilátások

A Műanyagipari Szövetség műanyagipari gépeket gyártó vállalatok körében végzett harmadik negyedévi felméréséből kiderült, 76 százalékuk számít arra, hogy a piaci körülmények azonosak vagy jobbak lesznek az egy évvel korábbinál a következő, vagyis a mostani negyedévben. A második negyedévben még csak a cégek 36 százalékánál vélekedtek hasonlóan.

A következő 12 hónapot tekintve 89,8 százalékuk vár javulást vagy változatlanságot, ami sokkal jobb kilátásokról árulkodik, mint a második negyedévi 48 százalék.

Pineda, iparági adatokra reflektálva megállapította, hogy a második negyedévben volt a mélypont, szeptemberben azonban már egyhuzamban az ötödik hónapja nőtt a műanyagtermékek ipari termelési indexe.

Kiemelt Partnereink