Elemzések Minden tizedik új autó elektromos az EU-ban

Minden tizedik új autó elektromos az EU-ban

autopro.hu/V.M. | 2022.07.21 16:20

Minden tizedik új autó elektromos az EU-ban

Fotó: Facebook/IONITY

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szerve, az ACEA által publikált statisztikák szerint az Európai Unióban 2022 második negyedévében az akkumulátoros elektromos modellek adták az újautó-eladások 9,9 százalékát, míg a hagyományos hajtású járművek teret veszítettek.

Hirdetés

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a június immáron egyhuzamban a tizenkettedik hónap volt, mikor éves összevetésben csökkentek az uniós újautó-értékesítések. Az egész első fél évben 14 százalékkal 4,6 millióra csökkent a regisztrációk száma.

A kedvezőtlen trend ellenére április-június időszakában 11,1 százalékkal több akkumulátoros elektromos személyautót helyeztek forgalomban, mit egy évvel ezelőtt. A körülbelül 233 ezer jármű azt jelenti, hogy nagyjából minden tizedik új autó akkumulátoros elektromos volt, szemben az egy évvel korábbi 7,5 százalékkal.

Plug-in hibridekből 12,5 százalékkal kevesebb, 206 ezer kelt el, ennek ellenére piaci részesedésüket 8,7 százalékra emelték az előző évi 8,4 százalékról. Az egyéb hibrid típusokból 2,2 százalékkal kevesebb került az utakra, azonban így is 22,6 százalékra nőtt a részesedésük a tavalyi 19,5-ről.

Lejtmenetben a hagyományos hajtás

A hibridek részaránya a csökkenő eladásaik ellenére azért nőhetett, mert a konvencionális hajtású típusok értékesítése drasztikusan csökkent. Benzinmotoros járművekből 2021 első negyedévéhez képest 22,2 százalékkal kevesebb, 910 ezer, míg dízelekből 27,7 százalékkal kevesebb, 409 ezer darab került forgalomba.

A benzines és dízelhajtású autók együttesen a teljes eladások 55,8 százalékát adták szemben az egy évvel korábbi 62 százalékkal. A benzines autók részesedése három százalékkal 38,5, míg a dízeleké szinte azonos mértékben, 17,3 százalékra süllyedt.

Az egyéb, például LPG üzemű autók az eladások 2,1 százalékáért feleltek a második negyedévben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink