Elemzések Mérsékelt visszaeséssel úszta meg 2020-at az amerikai műanyagipar

Mérsékelt visszaeséssel úszta meg 2020-at az amerikai műanyagipar

autopro.hu/V.M. | 2021.01.08 10:23

Mérsékelt visszaeséssel úszta meg 2020-at az amerikai műanyagipar

Fotó: BASF Press Photos

A koronavírus-járvány hatásai az Egyesült Államok műanyagiparát sem kerülték el. Tavasszal a kereslet, annak hatására pedig a termelés is visszaesett, több tízezernyi munkahely megszűnéséhez vezetve. A keresleti viszonyok azonban hamar javulni kezdtek, így az amerikai műanyagipar a nehézségek ellenére is egy viszonylag jó 2020-as évet tudhat maga mögött – derül ki az amerikai Műanyagipari Szövetség (Plastics Industry Association) összefoglalójából.

Hirdetés

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak eredményeként 2020 második negyedévében az USA bruttó hazai terméke (GDP) 31,4 százalékkal esett éves összevetésben. A pandémia ekkor a műanyagipari termelésre is rányomta bélyegét, a márciusban mért 8,7 százalékos éves növekedést áprilisban 6,5 százalékos csökkenés követte. A műanyagipari kereslet azonban rövidesen ismét növekedni kezdett, és októberben 12 százalékos termelésnövekedést mértek. Ahogy a lentebbi mérőszámok esetében is, a november-decemberi adatok még csak becsültek, a Műanyagipari Szövetség szerint azonban az utolsó két hónapban is hasonló ütemű bővülés ment végbe.

A műanyag- és gumiértékesítés tekintetében már rosszabb volt az előző év. Az áprilisi 11 százalékos éves elmaradás után a kereslet már javulni kezdett, a becslések szerint októberben azonban így is 2,2 százalékos csökkenés volt, és csak az utolsó két hónap hozhatott növekedést. 2020-ban összességében 1,6 százalékkal csökkenhetett a műanyagkereslet pénzben kifejezett értéke.

A lecsökkent kereslet a műanyagok és gyanták termelői árindexén is visszatükröződött, az árindex március és május között jelentős mértékben esett. A fordulópont június volt, mikortól a kereslet magához térése, együttesen a kínálatoldali logisztikai nehézségekkel ismét növekedési pályára állították az árakat, amik év végre akár a járvány előttit is meghaladhatták.

Sokan veszítették el megélhetésüket

A járvány előtt a műanyagipari termékek előállítása több mint hatszázezer amerikainak nyújtott megélhetést, áprilisban azonban 65.400 ember veszítette el az állását, amivel a foglalkoztatottak száma körülbelül 540 ezerre zuhant. A következő két hónapban gyors, azután pedig lassabb ütemben ismét emelkedni kezdett a műanyagipari állások száma, az év végére azonban így is csak megközelíteni tudta a járvány előtti szintet a dolgozók száma.

Gyenge, de nem vészesen rossz év volt 2020

Ahogy az a számokból is kiolvasható, a koronavírus-járvány az amerikai műanyagipart sem hagyta érintetlenül, egyes végfogyasztói szektorok vártnál gyorsabb helyreállásának, valamint a műanyagból készült egészségügyi eszközök iránti kereslet megugrásának köszönhetően azonban a műanyagipari termelés csak viszonylag kismértékben csökkent a 2019-es értékhez viszonyítva – állapította meg Perc Pineda, a Műanyagipari Szövetség vezető közgazdásza.

Pineda 2021-ben az ágazat növekedését vetíti előre, a növekedés ütemét azonban lassítani fogja, hogy a gazdaság működése még nem normalizálódott teljesen. Amíg nem ér véget, az egészségügyi krízis a beruházásokat és a fogyasztást is vissza fogja fogni – állapította meg.

Kiemelt Partnereink