Elemzések Mennyire felelősek a magyar autósok?

Mennyire felelősek a magyar autósok?

autopro.hu | 2021.09.14 07:20

Mennyire felelősek a magyar autósok?

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Az ittas vezetés, a büntetőfékezés és a piroson áthajtás a három legfőbb szabálysértés, amelyet a magyar autósok a legveszélyesebbnek tartanak – derül ki a Magyar Suzuki reprezentatív kutatásából. Bár látjuk a veszélyforrásokat, döntéseinket mégsem mindig a szabályok vezetik, saját képességeink és a járművünk állapota alapján akár kockáztatunk is.

Hirdetés

A Magyar Suzuki és az Ipsos közös, reprezentatív lakossági felmérése1 szerint a magyarok 97 százaléka az ittas vezetést, 96 százaléka pedig a piroson történő áthajtást és a büntetőfékezést tartja a legveszélyesebb közlekedési szabálysértésnek. A járművezetők hibájából adódó balesetek 10 százaléka következett be alkoholos befolyásoltság miatt 2020-ban, így nagy többségben felelősen kezeljük ezt a szabályt2. A büntetőfékezés és a piroson való áthajtás miatt bekövetkezett balesetekről nem vezetnek statisztikát, de a közlekedés biztonságának veszélyeztetése akár hároméves szabadságvesztéssel is büntethető3.

A kutatásban résztvevők 95 százaléka nagyon balesetveszélyesnek tartja, ha rossz állapotú járművel közlekedünk. Valószínűleg erre is odafigyelünk, mert az autók műszaki hibájából adódó személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma kevesebb mint egy százalék volt 2020-ban Magyarországon4.

„Az autóipar is számos fejlesztést vezetett be az elmúlt években az autók és utasaik biztonságának növelése érdekében. A ma elérhető számos vezetést támogató rendszerek, például kombinált érzékelős vészfékasszisztens, sávtartás-figyelmeztetés, sávelhagyás figyelmeztetés, holttérfigyelés, adaptív tempomat, mind az elmúlt évek innovációi. A Suzukinál kiemelt figyelmet szentelünk a biztonságnak, a legjobb biztonsági öv mégis a felelős vezetői magatartás” – mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Veszélyérzet kontra gyakorlat

A magyarok 92 százaléka nagyon balesetveszélyesnek tartja az irányjelző használatának elmulasztását, amely kanyarodáskor is kötelező és elengedhetetlen. Ennek ellenére közúti közlekedési balesetek 75 százaléka gyorshajtás, az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályok megszegése miatt történt 2020-ban Magyarországon5.

A legkevésbé veszélyes magatartásnak a jobbra tartás elmulasztását és a hangos zenehallgatást tartották a válaszadók (75-75 százalék), de a vezetés közbeni dohányzás és evés (64 százalék), a zebrán kívüli átkelés (68 százalék) és a leállósáv jogtalan használata (69 százalék) is a kevésbé veszélyesnek ítélt, mégsem szabályos magatartások között van.

Az emberi tényező a leginkább befolyásoló faktor

Ugyanakkor van, amikor megengedőbbek vagyunk az autóvezetésben. Egyértelműen veszélyesnek tartjuk (83 százalék), mégis úgy látjuk (70 százalék), hogy sokan nem megfelelő mentális állapotban, idegesen, feszülten vezetnek. Fáradtan, idegesen ülünk be a volán mögé vagy vezetés közben zavarnak a velünk utazók.

Sőt, a Magyar Suzuki reprezentatív felméréséhez tartozó kiscsoportos interjúk alapján többek szerint az egyén bizonyos esetekben eltérhet a szabályoktól, ha figyelembe veszi a saját képességeit, tapasztalatát, az autó adottságait, technikai jellemzőit. Van, aki szerint egy jobb autóval például meg lehet kockáztatni egy vakmerőbb előzést, mert a jármű lehetővé teszi.

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok 75 százaléka szerint elengedhetetlen betartani a KRESZ-t, 73 százalékuk úgy véli, hogy sok baleset a szabályok figyelmen kívül hagyása miatt történik. A többség szerint fontos a szabálykövetés a biztonságos közlekedés érdekében, ezt azonban – meglátásuk szerint - nem követi átgondolt, felelősségteljes viselkedés a gyakorlatban.

Az európai sofőrök is lazábban kezelik a KRESZ-t

Egy hasonló témájú európai kutatás6 is alátámasztja, hogy vannak, akiknek a KRESZ csak irányadó. Az európai autóvezetők 52 százaléka azért sérti meg a közlekedés szabályait, mert ezeket nem mindig érzik koherensnek vagy életszerűnek. 29 százalékuk véli úgy, hogy bizonyos előírások csak azért vannak, hogy büntetéseket, bírságokat szabhassanak ki azokra hivatkozva, míg 22 százalékuk érzi úgy, hogy ők annyira éberek, hogy nem kell betartaniuk bizonyos szabályokat. Sőt, 10 százalékuk szerint mindenkinek a saját szabadsága eldönteni, hogy betartja-e a KRESZ-t.

Az európai sofőrök 9 százaléka gondolja úgy, hogy saját tapasztalata és rutinja miatt nem kell figyelembe vennie az iránymutatást vezetés közben, 7 százaléka lesz, ami lesz alapon gondolkodik, 4 százaléka pedig úgy érzi, hogy autója az átlagosnál biztonságosabb, ezért nem kell betartania a szabályokat.

„Autógyártóként a biztonság az első számunkra. Azonban még a legtörésállóbb karosszéria sem képes pótolni a közúti szabályok betartását. A felelős hozzáállás fontos, nemcsak a közlekedésben, hanem a mindennapi életünk során is. A Magyar Suzukinál ezért keressük és támogatjuk a felelős magatartás fejlesztését célzó tevékenységeket. Ezzel a kutatással a biztonsággal kapcsolatos társadalmi gondolkozás megváltoztatásának szükségességére szerettük volna felhívni a figyelmet egyfajta kezdő lépésként. Egyúttal felmérni, honnan indulunk. Reméljük, látványos javulást láthatunk majd a számokban, ha később újra kutatjuk a témát” – osztotta meg gondolatait a kommunikációs vezető a kutatás apropója kapcsán.

Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

1 A Magyar Suzuki Zrt. 2021 tavaszán „Felelős gondolkozás és magatartás a volán mögött” címmel indított kutatást a 18 és 60 év közötti népesség körében. A válaszadók nemére, korára és lakhelyére vonatkozóan reprezentatív felmérés az Ipsos Zrt. online paneljén, webes kérdőívekkel zajlott; a minta teljes mérete 1028 fő volt.

2 Központi Statisztikai Hivatal ittasan okozott balesetek 2016-2020 és A közúti közlekedési balesetek kiemelt okok szerint 2019-2020 összevetése

3 BTK.232. A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény

4 Központi Statisztikai Hivatal Személysérüléses közúti közlekedési balesetek (2001–-2020)

5 64 éve nem haltak meg olyan kevesen közlekedési balesetben, mint tavaly

6 Az Ipsos VINCI Autoroutes megbízásából 11 európai országban, 12 400 ember körében végzett reprezentatív kutatása a volán mögött ülő európaiak viselkedéséről és gondolkozásáról. A kutatásban résztvevő országok: Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Nagy Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovákia.

Kiemelt Partnereink