Elemzések Melyik technológia segíti leginkább a járvány utáni visszatérést?

Melyik technológia segíti leginkább a járvány utáni visszatérést?

autopro.hu/P.B. | 2020.07.18 16:21

Melyik technológia segíti leginkább a járvány utáni visszatérést?

Fotó: Ford Media Center

A koronavírus-járvány szinte mindent megváltoztatott a gyáriparban, új normák jöttek létre, átalakultak a prioritások, egyes technológiai fejlődések pedig nagy lendületet kaptak. A munkahelyekre való visszatérés is új normákat követel meg, de ezeket muszáj betartani, mert a hiba komoly következményekhez vezethet.

Hirdetés

A Deloitte kutatása szerint az újrainduláskor több szempontot kell figyelembe venni. Először is azt, hogy a maga a munkahely megfelel-e az új előírásoknak. Vélhetően a legtöbb üzemben komolyabb átalakításokat kell vagy kellett végezni azért, hogy erre a kérdésre igen legyen a válasz. Viszont az átalakításoknál azt is figyelembe kell venni, hogy a dolgozók hogyan érzik majd magukat az új környezetben. Végezetül a munkamenetet is az új rendhez kell igazítani.

Ahhoz, hogy minden szempontnak megfelelően induljon újra a termelés, holisztikus, átfogó elemzésekre van szükség. Ezekben viszont nagy segítségére lehet a munkáltatóknak az Ipar 4.0, ráadásul az ilyen technológiák önmagukban választ is adnak a kihívásokra.

Egy tavalyi felmérés szerint az Egyesült Államokban a gyárak 71 százaléka használ Ipar 4.0-án alapuló adatelemzést, 54 százalék él az ilyen szenzorok adta lehetőséggel, míg 29 százalék alkalmaz mesterséges intelligenciával felszerelt szemüveget, sisakot vagy ehhez hasonló felszerelést. Ezek a megoldások nagyban segíthetik a mostani helyreállást.

Így segíti a legtöbbet az Ipar 4.0

A mesterséges intelligenciának köszönhetően akár már virtuális sétát is tehetünk a gyárban, ezzel ellenőrizve a folyamatokat. A 360 fokban látó kamerák, a digitális szkennelés és a 3D megjelenítésre alkalmas eszközök kombinációjával szinte olyan képet kaphatunk a fizikai megjelenés nélkül, mintha a gyárban sétálnánk.

A járvány terjedésének kiszűrésére kiválóan alkalmasak lehetnek az olyan szenzorok, amiket a gyártás során használnak. Ezek segítségével a megfelelő távolságtartás könnyíthető meg, akár úgy, hogy jelzést ad a rendszer, ha túl közel kerül egymáshoz két dolgozó, vagy az ajtókat ezek segítségével nyitják. A hőkamerák alkalmazása szintén fontos lehet az esetlegesen lázas dolgozók kiszűrésénél.

A távolról irányítható gépek, gyártósorok, az emberi munkaerő fizikai jelenlétét kiváltó alkalmazások mind segítenek a koronavírus elleni küzdelemben.

Stratégiák

A Deloitte kutatása szerint a megfelelő újraindulást szolgáló stratégia kialakításához a vállalatoknak azonosítani kell, hogy a gyártás milyen típusában vannak jelen, illetve azt is, hogy a dolgozók mennyire lehetnek kitéve a fertőzésnek, mennyire automatizált a termelés, mennyi anyagmozgatás történik a telephelyen és milyen az adott üzem infrastruktúrája. Ha ez megvan, a fenti technológiákkal megfelelő stratégia dolgozható ki.

Az IndustryWeek cikke szerint bárhogyan is álljon egy vállalat, nem kerülheti az új technológiák adaptálását, mert csak így lehet hosszabb távon is versenyképes.

Kiemelt Partnereink