Elemzések Megint kevesebb új autót adtak el az EU-ban

Megint kevesebb új autót adtak el az EU-ban

autopro.hu/P.B. | 2022.06.17 11:17

Megint kevesebb új autót adtak el az EU-ban

Fotó: Pixabay

Májusban is lényegesen kevesebb új autót tudtak értékesíteni Európában az autógyártók, mint egy évvel korábban. A negatív eredmény egyértelműen trendnek mondható, hónapok óta nem sikerül felmúlnia a gyártóknak az előző évet.

Hirdetés

Májusban jelentősen kevesebb járművet adtak el újonnan az Európai Unióban az autógyártók, mint az előző év azonos időszakában. Az új regisztrációk száma 11,2 százalékkal 791.546 darabra esett vissza – jelentette az ACEA június 16-án.

A májusi visszaeséssel már zsinórban tizedik hónapja csökken az új autók regisztrációja a kontinensen. Bizakodásra adhat okot, hogy a májusi visszaesés közel sem volt olyan nagy, mint az áprilisi – az előző hónapban 20,6 százalékkal estek vissza az újautó-eladások Európában.

A csökkenés oka még mindig a chiphiány, illetve az egyéb nyersanyagok és alapanyagok ellátási nehézségei.

Minden nagyobb országban visszaesés figyelhető meg

A legnagyobb európai piacokon egyaránt komoly, kétszámjegyű százalékos csökkenés tapasztalható. Olaszországot sújtotta a legjobban a visszaesés 15 százalékkal, de Spanyolországban is 10,9, Németországban pedig 10,2 százalékos volt a csökkenés.

Az első öt hónapban csaknem 14 százalékkal csökkent az új autók regisztrációja az EU-ban – jegyzi meg az Automobilwoche.

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink