Elemzések Magyar-cseh kooperációval fejlődhet a vasúti közlekedés

Magyar-cseh kooperációval fejlődhet a vasúti közlekedés

MTI | 2022.12.10 08:18

Magyar-cseh kooperációval fejlődhet a vasúti közlekedés

Fotó: Instagram/mavcsoport.hu/

A magyar gazdaság növekedése szempontjából kulcsfontosságú a vasúti közlekedés és szállítmányozás, ezért hatalmas előrelépés, hogy a magyar V-Híd Zrt. biztosítóberendezéseket gyártó közös céget alapít a területen regionális piacvezető, cseh AZD Prahával - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hirdetés

A tárcavezető a többségi magyar tulajdonú V4SIL cégalapító ünnepségén üdvözölte a vegyesvállalat létrehozását, amely nem csupán munkahelyeket teremt, de gondoskodik majd a szakképzett utánpótlásról is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a világ az elmúlt években válságról-válságra bukdácsolt, amelyekből le kell vonni a tanulságokat.

Szavai szerint az egyik ilyen a vasúti közlekedés és szállítmányozás felértékelődése, amit jól mutat, hogy míg a koronavírus-járvány alatt sok esetben megszakadtak a beszállítói láncok, a vasút „kifejezetten jól vizsgázott, válságállónak bizonyult, átment a stresszteszten. Miközben a szállítmányozás többi ágazata szenvedett, a vasúti szállítmányozás növekedni tudott” - mondta.

Ledolgozzuk a versenyhátrányt

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt években általában „a levetett és már karrierjük vége felé közeledő nyugati biztosítóberendezéseket” használták, ami hatalmas versenyhátrányt jelent, most viszont létrejön az a szellemi, fizikai és pénzügyi kapacitás, amelynek segítségével a magunk erejéből át tudjuk adni a múltnak ezt a versenyhátrányt.

„Ez lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország kihasználja a mindabból fakadó előnyöket, hogy itt vagyunk Európa szívében, mind az észak-déli, mind a kelet-nyugati közlekedési folyosó közös metszéspontjában” - hangsúlyozta.

A közösen létrehozott társaságban feladat lesz a MÁV előírásainak megfelelő berendezések szoftver- és hardverelemeinek korszerűsítése, későbbiekben pedig gyártása. A cseh gyártó a kor legmodernebb szintjét képviselő rendszeréhez kapcsolódó technológiai transzfert is végrehajt a beruházás során, hogy megteremtse az alapjait a magyar piacra specializált berendezésnek.

A miniszter szerint az elmúlt időszak eseményei demonstrálták, hogy milyen kiszolgáltatottak azok az országok, amelyek nem tudják saját ellenőrzésük alatt tartani kritikus infrastruktúrájukat, márpedig ennek egyik legalapvetőbb része a vasúti közlekedés és szállítás.

Fontos lépés

Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vállalat 2016-os megalapítása óta törekszik a vasútépítés egészét átfogó, a tervezéstől a kivitelezésen át a szállítmányozásig terjedő szolgáltatási lánc működtetésével piacvezetővé válni, ennek megvalósítása érdekében tesz egy újabb jelentős lépést az új vegyesvállalat.

Zdeněk Chrdle, az AZD Praha elnöke hangsúlyozta, számukra fontos a magyar piaci jelenlét. Kifejtette, cégük 100 százalékban cseh tulajban van, kétezer munkatársat foglalkoztat Csehországban és Szlovákiában.

Kiemelte, az összetett és biztonságkritikus rendszerek működtetésében elengedhetetlen a megfelelően képzett szakemberek megléte, ezért saját oktatási központot működtetnek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink