Elemzések Letaszította trónjáról a Toyotát a GM

Letaszította trónjáról a Toyotát a GM

autopro.hu/V.M. | 2023.01.04 15:20

Letaszította trónjáról a Toyotát a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A Cox Automotive becslése szerint 2022-ben az Egyesült Államokban kevesebb új autót értékesítettek, mint a megelőző évben, betudhatóan az ellátási zavaroknak, melyek a Toyota trónvesztéséhez is vezettek.

Hirdetés

A tanácsadással foglalkozó cég szerint 13,9 millió új autót helyeztek forgalomba az USA-ban 2022 folyamán, ami 8 százalékkal marad el a 2021-es és 20 százalékkal a csúcsnak számító 2016-os értéktől.

Az alapanyagok árának emelkedése és a chiphiány visszafogta az OEM-ek termelését, nagyobb mértékben az ázsiaiakét, és kevésbé az amerikaiakét.

Eldöntötték a versenyt a zavarok

A Toyota egyike az alkatrészhiány megszenvedőinek. A vállalat a tavalyi hónapokban sorra elmaradt gyártási terveitől, ami novemberben végül arra késztette, hogy teljes évi gyártási célját is lefele módosítsa.

A termelési problémák miatt 2022-ben a japán OEM-től a General Motors visszavehette a piacvezetői címet az Egyesült Államok piacán. A GM 1931 óta minden évben a legtöbb autót értékesítette otthon, egészen 2021-ig, mikor a Toyota megelőzte.

A Cox Automotive Reuters által idézett adatai szerint tavaly a Toyota az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal kevesebb autót adott el az USA-ban, vele ellentétben a GM 2,3 százalékkal növelni tudta értékesítését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink