Elemzések Kína uralja a lítiumion akkuk ellátási láncát

Kína uralja a lítiumion akkuk ellátási láncát

autopro.hu/E.M. | 2022.10.11 09:22

Kína uralja a lítiumion akkuk ellátási láncát

Fotó: Orocobre Image Gallery

A Benchmark Minerals Intelligence elemzése szerint Kína ellenőrzi - a bányászat kivételével - a lítiumion akkumulátorok előállításához szükséges minden egyes gyártási lépésből származó kínálat felét.

Hirdetés

Igaz, hogy az akkumulátorokhoz szükséges lítium, nikkel, kobalt és mangán nagy részét Kínán kívül bányásszák, azonban az ellátási lánc szempontjából kritikus ásványi anyagok többségét az országban finomítják és dolgozzák fel.

A lítium csaknem 60 százalékát, a többségében a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányászott kobalt háromnegyedét, illetve a mangán 95 százalékát Kína dolgozza fel, annak ellenére, hogy utóbbiból a globális készlet kevesebb, mint 10 százalékát bányássza.

Igazi versenyelőny

Az elemzés szerint a grafit az az anyag, amelyben Kína összességében a legnagyobb dominanciával rendelkezik. Hiszen nemcsak a természetes pelyhes grafit 64 százalékát bányássza, hanem monopóliuma van az anódokhoz szükséges gömbgrafittá alakításban is.

A kőolajkokszból előállított szintetikus grafit több mint kétharmadát Kínában állítják elő. Ennek nagy része vagy Belső-Mongóliából származik, ahol olcsó a villamos energia, vagy Szecsuán tartományból, ahol bőséges a vízenergia. A belső-mongóliai villamosenergia-politika közelmúltbeli változásai és a szecsuáni szárazság miatt azonban ezek a források nyomás alá kerültek - jegyzi meg a Benchmark.

A Benchmark előrejelzése szerint azonban ennek ellenére 2022-ben az összes akkumulátor 70 százaléka Kínában készül majd. Ehhez hozzájárul a középső folyamatok erős ellenőrzése, az anódgyártás közel monopol helyzete és az, hogy a katódgyártás több, mint háromnegyede Kínában zajlik– olvasható a Green Car Congress cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink