Elemzések Kiderült, melyik a legbiztonságosabb új furgon

Kiderült, melyik a legbiztonságosabb új furgon

autopro.hu/P.B. | 2022.02.21 14:22

Kiderült, melyik a legbiztonságosabb új furgon

A 2021-es modellévtől forgalmazott Fiat Ducato teljesített a legjobban a teszten. | Fotó: Fiat Professional

Az Euro NCAP górcső alá vette a könnyű haszongépjárműveket biztonsági szempontok alapján, és a szervezet vegyes eredményekre jutott. Egyetlen jelenlegi kisteherautó sem lenne tökéletes, ha a biztonságról van szó, ugyanakkor egyértelmű a fejlődés a korábbi tesztekhez képest.

Hirdetés

Az európai autók biztonságát vizsgáló független szakszervezet, az Euro NCAP második alkalommal végzett alapos tesztet a kishaszongépjárművek szegmenségben. Több kiváló minősítést is kiosztott a szervezet, és a javulást is kiemelték a korábbi teszthez képest, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy kifogástalan járművet nem találtak.

Lassú, de folyamatos fejlődést mutat a piac – magyarázza az eredményeket Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára. Mint fogalmazott, látszik, hogy a gyártók komolyabban veszik a biztonságot, de azért van még tennivaló e téren.

A szakemberek 19 modellt teszteltek, mindegyik alapkivitelben, opcionális extrák nélkül – amik egyébként sok esetben pont a biztonságot is javító kiegészítők.

Olasz modell az élen, japán a sor végén

A Fiat Ducato, amely tavaly még csak a 14. helyen állt, most a legjobb értékeléssel rendelkezik, 88 százalékos összesítéssel ez a modell vezeti a listát. Ez az első és egyetlen furgon, ami megkapta az NCAP „platina minősítését”.

A többiek jócskán lemaradtak, a Ford Transit lett a második 68 százalékos összesítéssel, majd a VW Transporter következik 65 százalékkal. Arany minősítést ért el az előző két furgonon kívül a Ford Transit Custom és a Mercedes-Benz Vito, 63 és 61 százalékos eredménnyel.

Az utolsó helyen messze lemaradt a Nissan Interstar – a korábbi NV400 – a mindössze 18 százalékos minősítésével. Egy másik Nissan, a Primastar sokkal jobb eredményt ért el 45 százalékkal.

A népszerűnek számító Renault Master csak 29 százalékot kapott, de a Citroën Jumper (32 százalék), a Peugeot Boxer és az Opel Movano (33 százalék) sem büszkélkedhet az eredményével – jegyzi meg az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink