Elemzések Kevesebb Audit, több Mercedest vesznek az oroszok

Kevesebb Audit, több Mercedest vesznek az oroszok

MTI/autopro.hu | 2015.03.12 08:30

Kevesebb Audit, több Mercedest vesznek az oroszok

Oroszországban mélyrepülésben az autópiac, több márka kezd eladhatatlanná válni.

Hirdetés

A középkategóriás autók, mint például a Ford esetében az értékesítés 78 százalékkal zuhant a múlt hónapban. Egyedül csak a luxusautók iránt nő továbbra is a kereslet, ami részben értékállóságukkal indokolható a folyamatosan gyengülő rubel mellett, de szerepet játszik az is, hogy a gazdag oroszok státusszimbólumnak tartják a méregdrága autókat.
Februárban a Chevrolet eladásai 74 százalékkal, az Opelé 86 százalékkal csökkent a múlt év azonos hónapjához képest. Ugyanakkor nőtt a Mercedes (15,5 százalék), a Lexus (4,5 százalék) és a BMW (20,9 százalék) értékesítése. Az Audi-eladás csökkent ugyan a múlt hónapban (mínusz 22,7 százalék), de jóval kisebb mértékben az autópiac egészének a zsugorodásához képest. A Porsche tarol, februárban 91,7 százalékkal nőttek az eladásai.

Az Autostat orosz piackutató intézet szerint a gyenge rubel miatt egyre inkább megéri az Oroszországgal szomszédos országokban élőknek átjárni autót venni. Februárban igen sok autót vettek Oroszországban fehérorosz, vagy közép-ázsiai vásárlók. Ezt leszámítva februárban az oroszországi autóeladás több mint 50 százalékkal esett éves szinten - az Autostat számításai szerint.

Februárban az autóeladás 37,9 százalékkal csökkent éves szinten - az Európai Üzleti Szövetség (AEB), az Oroszországban tevékenykedő több mint 600 európai vállalatot tömörítő érdekképviseleti szervezet kedden kiadott közleménye szerint.

Kiemelt Partnereink