Elemzések Jót tettek a lakosok egészségének az e-buszok

Jót tettek a lakosok egészségének az e-buszok

autopro.hu/V.M. | 2022.05.11 04:20

Jót tettek a lakosok egészségének az e-buszok

Fotó: Volvo Buses Media Gallery

A teljesen elektromos buszok bevezetése után jelentősen javult az egészségi állapota a svédországi Göteborg azon lakosainak, akik a járművek közlekedési útvonala mentén laknak – derült ki a Göteborgi Egyetem kutatásából.

Hirdetés

Az elektrifikáció nyomán lecsökkent zajterhelés nyomán a lakosok kevésbé érezték magukat fáradékonynak, napközben álmosnak, illetve közérzetük is javult a kutatás szerint.

Göteborg 60-a számú busz útvonalán 2019 őszén a hibrid buszokat teljesen elektromosok váltották. Az útvonalon komoly szintkülönbségek vannak, és különösen az emelkedőknél a buszok keltette zajt a lakók zavarónak találták, továbbá az alacsony frekvenciájú külső zajok épületekbe beszűrődését műszeresen is kimutatták.

„Sok különböző hang zavarhat minket, az alacsony frekvenciájú zajt azonban problémássá teszi, hogy kevésbé csillapítja a fal és az ablakok, így könnyebben jut be az emberek otthonaiba. A szintjének kismértékű emelkedését is nagyon megérezzük” – mutatott rá Kerstin Persson Waye, a Göteborgi Egyetem professzora.

Kevesebbeket zavartak a buszok

A kutatáshoz az elektromos buszok bevezetése előtt és után is emberek kettő csoportját kérdezték meg. Az egyik csoportba a buszok útvonala mentén, míg a másikba távolabb lakók tartoztak – utóbbiak képezték a referenciacsoportot. Emellett több otthonban is zajméréseket végeztek, minden lakásban 10-12 mikrofont használva.

Az elektromos buszok bevezetése szignifikáns változásokat hozott, összhangban a zajszint, különösen az alacsony frekvenciájú tartományban mért változásával. Például azok aránya, akik buszokból eredő zajokat érzékeltek 75-ről 39 százalékra esett, míg azoknak aránya, akiket nagy mértékben zavartak a hanghatások, 26-ról 5 százalékra csökkent.

Jelentős egészségjavulás

A zajszennyezés egészségi hatásai szintén jelentősen csökkentek az eredmények szerint. Az új buszokkal a korábbi 49 helyett már csak az emberek 39 százaléka érezte magát kimerültnek hetente egy-két alkalommal. A magukat rossz kedvűnek érzők aránya 22-ről 17 százalékra változott, ezenkívül jóval kevesebben voltak nagyon álmosak napközben.

„Szóval javulást tapasztaltunk: az emberek sokkal jobban érezték magukat. Bár nem mondhatjuk biztosra, hogy az eredmények az egész népességre érvényesek, valamint, hogy mennyire tartósak az egészségi állapot pozitív változásai, úgy gondoljuk, hogy (az eredmények) általánosíthatóak az olyan lakókörnyezetekre nézve, ahol a buszok a forrásai a zajok egy nagy részének” – fogalmazott Persson Waye. „Figyelembe véve, hogy a városi közlekedés más formái is egyre csöndesebbek, ez befolyásolhatja az emberek egészségi állapotát.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink