Elemzések Jó és rossz hír az egyben: olcsóbb lesz a nyersanyag

Jó és rossz hír az egyben: olcsóbb lesz a nyersanyag

autopro.hu/V.M. | 2022.08.04 07:17

Jó és rossz hír az egyben: olcsóbb lesz a nyersanyag

Fotó: Nornickel

Elemzők és kereskedők alacsonyabb platina- és palládiumárakat jósolnak, mint korábban. Az autógyártóknak elsőre megkönnyebbülést hozó előrejelzés-módosítások hátterében azonban egy rossz hír, a globális gazdaság lassulása húzódik meg.

Hirdetés

Mind a platinát, mind a palládiumot főként az autóipar használja, kipufogórendszerek károsanyag-kibocsátást csökkentő elemeibe építve azokat.

Márciusban a platina ára kilenc hónapos csúcsot, unciánként 1179,81 dollárt ütött meg, míg a palládium világpiaci ára ugyanebben a hónapban rekordszintre, 3440,76 dollárra emelkedett. Ennek hátterében a február második felében kitört orosz-ukrán háború volt, ami bizonytalanságot szült a fémek ellátásában. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, az európai autógyártók az ellátási zavarokra készülve sietve még több palládiumot szereztek be a szankciókkal sújtott Oroszországból.

Mindazonáltal a globális palládiumtermelés 40, míg a platinatermelés 8-10 százalékát adó Oroszországból érkező szállítások nem szakadtak meg végül. Ennek is köszönhető, hogy mostanra előbbi unciánkénti ára 2100 dollár, míg utóbbié 900 dollár környékére esett vissza.

Az autóipar gyengesége is közrejátszik

A Reuters által nemrég megkérdezett 27 elemző és kereskedő a korábbinál kedvezőbb előrejelzéseket adtak a nyersanyagok árának alakulásáról.

A palládium esetében az elemzői várakozások átlaga 2060 dollár 2023-ra vonatkozóan, szemben a májusi hasonló felmérés 2250 dolláros eredményével. A platina esetében 1013 dollárra jött ki az átlag, ami csakugyan jóval alacsonyabb a májusi 1170 dolláros értéknél.

A kedvezőbb előrejelzések magyarázata, hogy a magas infláció, a növekvő kamatlábak és a kínai járványügyi lezárások recesszió felé taszítják a világgazdaságot.

„Az autószektor tartós gyengélkedése csökkenti a platina autókatalizátorokban felhasználását” – állapították meg a brit ANZ bank elemzői. A palládiumhoz kapcsolódóan elmondták: „az ár tendencia megfordulása az autóipar ismételt növekedését feltételezné.”

Az elemzők szerint platinából idén túltermelés lesz, míg a palládium piacán a négy kereslet-kínálati előrejelzést benyújtó megkérdezett közül hárman jósoltak hasonló helyzetet.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink