Elemzések Jelentős biztonsági réseket rejthetnek autóink

Jelentős biztonsági réseket rejthetnek autóink

autopro.hu/V.M. | 2020.04.19 04:22

Jelentős biztonsági réseket rejthetnek autóink

Fotó: Ford Media Center

Már sokszor hallhattunk arról, hogy autóink egyre inkább ki vannak téve a kibertéren keresztül érkező fenyegetéseknek. A Which? fogyasztóvédelmi csoport szakértőkkel közösen megvizsgálta a Ford Focus és a Volkswagen Polo interneten keresztüli behatolásokkal szembeni védettségét.

Hirdetés

A Focus esetében be tudtak hatolni az abroncsnyomás-ellenőrző rendszerbe, és rábírhatták, hogy ne adjon jelzést a leeresztett gumikról. Továbbá, annak ellenére, hogy a típus Európában készül, a kódot elemezve adatokhoz jutottak egy, a Ford detroiti üzemében lévő wifi hálózatról, valamint megszerezték egy ottani számítógépes rendszer jelszavát is.

A szakértők ezeken felül a járműben tárolt személyes jellegű adatokhoz, úgymint a felkeresett helyszínekhez, útirányokhoz, gyorsuláshoz, sebességhez, fékezési, illetve kanyarodási jellemzőkhöz is hozzájutottak.

A Polo esetében a kipörgésgátló kikapcsolását lehetővé tevő funkción keresztül hozzá lehet férni az infotainment rendszerhez, mely olyan információkat is hordoz, mint telefonszámok és a korábban felkeresett helyszínek.

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az autó elején lévő VW embléma felemelésével pedig a szakértők hozzáférést nyertek az autó orrába épített radar modulhoz. Ez a biztonsági rés lehetővé tenné a hackereknek, hogy befolyásolják a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer működését.

Nem tartott lépést a szabályzás

A Which? egyik szerkesztője, Lisa Barber felhívta a figyelmet arra, hogy a felfedezett problémák hátterében a központi szabályzás hiánya áll. Véleménye szerint a kormányoknak olyan törvényeket kellene alkotniuk, melyek garantálnák, hogy megfelelő biztonsági szinttel rendelkezzenek az autók.

A Motoring Research cikkéből továbbá az is kiderül, hogy a Volkswagen pozitívan fogadta a tesztek eredményeit, a Ford részéről azonban nem kívánták megtekinteni a Which? jelentését.

Kiemelt Partnereink