Elemzések Íme három technológiai trend, amelyek teljesen átformálhatják az autóipart

Íme három technológiai trend, amelyek teljesen átformálhatják az autóipart

autopro.hu/H.J. | 2019.10.25 04:30

Íme három technológiai trend, amelyek teljesen átformálhatják az autóipart

Teljesen elektromos autók, elektromos töltőállomások, autonóm vezetés? Csak néhány a napjainkban uralkodó trendek közül, melyek rövid időn belül óriási változásokat hozhatnak az autóiparban és a társadalom életében egyaránt.

Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy teljesen elektromos, vagy önvezető autókról beszéljünk. Sokak számára a mai napig jövőt idéző, futurisztikus technológiát jelentenek a modern autóipari fejlesztések. Az elektromos és autonóm közlekedésre való áttérés kapcsán már nem az foglalkoztatja a szektor résztvevőit, hogy mikor következik be, sokkal inkább az átalakulás sebessége a kérdés.

Az első trend: az elektromos autók

A Volvo nemrég mutatta be első, teljesen elektromos autóját, mellyel hatalmas lépést tett a szén-dioxid mentesség irányába. A gyártó azt ígéri, hogy ezentúl minden évben új zöld-modellt dob a piacra, és a hagyományos motorok, valamint a hibridek gyártását fokozatosan leépíti. A tervek szerint így 2025-re a márka flottájának mintegy fele teljesen elektromos lesz, míg másik felét olyan plug-in hibridek alkotják, melyek nem elektromos motorjait már a vállalaton kívül gyártják majd.

A Volkswagen ID.3 piacra dobása és tömeggyártása, a Tesla termelési kapacitásának folyamatos bővülése, valamint a gyártók villamosítási törekvései egyértelműen rámutatnak, hogy merre tart az autóipari szektor. Ha belső égésű motorral felszerelt jármű vásárlásában gondolkodik valaki, akkor pedig azzal is számolnia kell, hogy elavult technológiát vesz.

Az elektromos járművek piacra lépése megosztja az ügyfeleket, de elsősorban nem az árak miatt. Mivel korlátozott számban érhetők csak el a töltőállomások, garázsa pedig végképp nincs mindenkinek, ahol feltölthetné az autóját, sokan addig használják a hagyományos modelleket, míg azt a törvény meg nem tiltja.

A második trend: az autómegosztó szolgáltatások

A másik hatalmas változás a tulajdonosokat érinti. Sok ember számára nincs értelme beruházni egy saját, akár elektromos modellre, ezt pedig a gyártók is kezdik felmérni. Ez az oka annak, hogy a vállalatok az autómegosztó szolgáltatások felé veszik az irányt – flottaüzemeltetővé válva pedig felvehetik a versenyt az olyan szolgáltatókkal, mint az Uber vagy a Didi.

Az autómegosztó szolgáltatások egyébként már nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalabb generációk körében, főleg a nagyobb városokban, ahol rövidesen korlátozni fogják az autók számát, és a közösségi közlekedés sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd.

A harmadik trend: önvezető technológia

Végül harmadik faktorként az autonóm járműveket kell megemlíteni. Ugyan sok ember számára a mai napig elképzelhetetlennek tűnik átadni a volánt egy gépnek, de a folyamatok egyértelműen ebbe az irányba haladnak – a Waymo például hamarosan önvezető taxit dob a piacra. Versenytársai pedig egészen biztosan felveszik vele a versenyt, hiszen a legmagasabb költséggel járó tényezőt, a sofőrt így eltávolíthatják a személyszállítás szektorából.

Ez a három tényező alakíthatja a következő néhány évben az autóipart. A látványos változás azonban nem csak az iparban, de saját társadalmunkban is komoly következményeket rejthet – számolt be a Forbes.

Nyitókép: pexels.com

Kiemelt Partnereink