Elemzések Ideje korszerűsíteni a beszállítói láncokat

Ideje korszerűsíteni a beszállítói láncokat

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.17 08:21

Ideje korszerűsíteni a beszállítói láncokat

Fotó: Pixabay

2021 utolsó negyedévébe érve látszik, milyen lesújtó hatással volt a világjárvány az autóiparra. A legtöbb vállalat bevételkiesésekkel, anyaghiányokkal, adatkezelési problémákkal küzdött, ami jelentős nyomás alá helyezte hálózataikat és személyzetüket. A megoldást a modern technológiákban kellene keresni.

Hirdetés

Számos világvállalat jelezte már, hogy az elmúlt időszak nehézségei folytatódni fognak 2022-ben is, így maradnak a labilis ellátási láncok és a magas szállítási költségek. Egy, a kérdésre specializálódott elemzőcég, a Verusen átfogó kutatást készített számos ipari szektor problémakezeléséről. A válaszadó cégek változatos beosztású vezetőinek nyilatkozataiból kiderült, a cégek 43 százaléka növelte a raktárkészleteit, hogy megelőzzék az összeomlást, ez pedig extra költségekkel jár. Egy másik probléma a rossz adatgyűjtés és -kezelés, amit az elavult, bonyolult szoftverek használata csak tovább ront. Az eredmény a késések, magasabb árak és általános káosz.

A tanulmány szerint a beszállítás iparágában háromból két vállalat még mindig ugyanazokat az anyagkezelési módszereket használják, amiket öt évvel ezelőtt, miközben a megkérdezettek fele a raktárkészleteit bővíti. Mindkét stratégia fenntarthatatlan.

Letisztultság a technológia által

A folyamatok jobb átlátása és az adatok megfelelő használata segítené leginkább a hatékonyságot, és ezek által lehetne józanul felmérni, mikor és milyen fejlesztéseket érdemes eszközölni a beszállítói láncokban. Ilyen fejlesztések például a felhőalapú, mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra építő technológiák beemelése az elavult szoftverek helyére. A vállalatok szerint egy ilyen átállás drága és akár egy évig is eltarthat, valójában viszont akár pár hét alatt is látványos eredmények érhetők el. Az 5G, a robotika, az IoT és a fejlett adatelemzés mind megadják az átláthatóságot és rugalmasságot ahhoz, hogy egy-egy felmerülő problémára hatékonyan lehessen reagálni. Az átállás előbb-utóbb mindenképpen megtörténik.

Sajnos számos, továbbra is nagy bajban lévő vállalat még mindig az elavult technológiához fordul, hogy valahogy átvészelje az előtte álló időszakot, hiába tette már tönkre a beszállítói láncokat korábban is ez a hozzáállás. Itt az ideje, hogy az ellátási iparág szereplői észrevegyék, hogy a 21. századi problémákra csak 21. századi technológiák jelenthetnek megoldást, és hogy az átállás nem kell, hogy évekig tartson, és vagyonokba kerüljön — áll a Forbes cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink