Elemzések Felívelőben a külkereskedelmi többlet

Felívelőben a külkereskedelmi többlet

MTI | 2015.12.23 11:51

Felívelőben a külkereskedelmi többlet

A kivitel euróban számolt értéke 8,5, a behozatalé 4,4 százalékkal haladta meg októberben az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi többlet 605 millió euró volt, 322 millióval több a tavaly októberinél - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Hirdetés

A kivitel értéke 8,2 milliárd euró (2535 milliárd forint), a behozatalé 7,5 milliárd euró (2346 milliárd forint) volt októberben.

A KSH kis mértékben, felfelé korrigálta mind az export, mind az import növekedését a december 10-én kiadott első becsléséhez képest, akkor az export 8,4, az import 4,3 százalékos növekedését jelentette. Az aktívum is nőtt az előzetesen jelzett 603 millió euróról.

Októberben a gépek és szállítóeszközök exportja 15,4 százalékra gyorsult a szeptemberi 9,6 százalékos éves növekedési ütemről, a feldolgozott termékek és az élelmiszerek exportvolumene nőtt.

A feldolgozott termékek kivitele októberben 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a szeptemberi 4,2 százalék után az élelmiszerexport növekedése pedig az előző havi 1,5 százalékról 2,9 százalékra emelkedett.

Az adatok szerint importban a gépek, szállítóeszközök behozatala szinte egész évben kétszámjegyű növekedést mutat, októberben is 10,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, a feldolgozott termékek behozatala a 10,3, az élelmiszerek importja 7,6 százalékkal nőtt a tavaly októberihez hasonlítva.

Az energiahordozók importja ötödével csökkent októberben. Az energiahordozó import közel felét kitevő kőolaj és kőolajtermék behozatala a jelentős világpiaci árcsökkenés mellett csaknem harmadával esett vissza - részben bázishatás következtében. A forgalom csaknem harmadát adó természetes és mesterséges gáz importvolumene több mint tizedével csökkent. A kisebb részarányú villamos energia behozatala 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt.

Az év első tíz hónapjában a kivitel értéke 75,8 milliárd euró (23 431 milliárd forint), a behozatalé 69,0 milliárd euró (21 336 milliárd forint) volt, a külkereskedelmi mérleg többlete 1,4 milliárd euróval nőtt, és 6,8 milliárd eurót tett ki.

A január-októberi időszakban az Európai Unió tagállamaiba irányuló export euróban 8,7, volumenét tekintve 10 százalékkal emelkedett, az import 7,9, illetve 8,9 százalékkal nőtt. Az uniós forgalom többlete 7,2 milliárd eurót tett ki, 924 millió euróval nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.

Kiemelt Partnereink