Elemzések Fáj az autóipar feje az elektromos autók miatt

Fáj az autóipar feje az elektromos autók miatt

autopro.hu/P.B. | 2024.01.31 13:23

Fáj az autóipar feje az elektromos autók miatt

Fotó: Facebook/Lordstown Motors

Míg az autógyártók és a beszállítók az elektromos járművek iránti egyre nagyobb keresletben bíznak hosszabb távon, addig a rövid távú globális lassulás fájdalmat okoz, mivel a kapacitás- és technológiafejlesztésbe történő befektetések meghaladták az elektromos járművek iránti tényleges keresletet.

Hirdetés

Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója január 30-án beszélt arról, hogy az elektromos járművek növekedési üteme lelassult, ami bizonytalanságot teremtett. A GM korábban márc csökkentette az elektromos járművek gyártási céljait a lassuló kereslet miatt. A Ford korábban szintén visszavett az e-autók gyártásából, a vártnál lassabb növekedés ütem miatt.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója nemrégiben a rövid távú küzdelmeket hangsúlyozta, és figyelmeztetett az értékesítési növekedés idei várható meredek lelassulására. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Renault lemondott az elektromos autókkal foglalkozó Ampere üzletágának tőzsdére történő bevezetéséről, ennek okai között szintén megtaláljuk az alacsony keresletet.

​ „Kétségtelen, hogy a korlátok – az elektromos járművek töltése és az akkumulátorok alacsony hőmérsékleten való rugalmasságának hiánya – aggodalmat keltenek a fogyasztókban” – mondta Tim Piechowski, a GM-részvényeket birtokló ACR Alpine Capital Research portfóliómenedzsere.

A beszállítókat is érinti a megtorpanás

A kínai akkumulátorgyártó óriás, a CATL január 30-án a 2023-as profitnövekedést jóval alacsonyabbra jósolta, mint az előző évit, mivel a kereslet lassulásával és az erős versennyel kellett szembenéznie. A második legnagyobb kínai akkugyártó, a BYD jelentése szerint a cég 2023-as nettó nyeresége jóval lassabb ütemben nőtt, mint 2022-ben. A múlt héten a koreai akkumulátorgyártó LG Energy Solution lassuló növekedést jósolt az idei évre a globális elektromos járművek piacán.

„A piacon túlkínálat van a kereslethez képest” - mondta Adam Jonas, a Morgan Stanley elemzője egy friss kutatási jegyzetében.

Az elektromos járművek iránti kereslet Európában is gyengült, ráadásul a kontinens autógyártói a kínai riválisokkal is küzdenek.

A startupok helyzete a legrosszabb

A Reuters elemzése szerint az elektromos autók iránti csökkenő kereslet a startupokat sújtja leginkább. Erre példa, hogy a brit Arrival január 29-én azt közölte, hogy a Nasdaq-tól értesítést kapott a tőzsdei kivezetésről és a tőzsdei kereskedés felfüggesztéséről. A Lordstown Motors, a Proterra és a svéd Volta Trucks csődbe ment.

A Polestar a múlt héten azt közölte, hogy a kihívásokkal teli piac miatt dolgozóinak mintegy 15 százalékát, azaz 450 főt tervez elküldeni.

Ettől még az autógyártók hosszabb távon az elektromos autók térnyerésére készülnek: „tudjuk, hogy az elektromos járművek piaca nem fog lineárisan növekedni” - mondta Paul Jacobson, a GM pénzügyi igazgatója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink